Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ Κάντε μία κίνηση ματ στην… άνοια

Με μία παρτίδα σκάκι μπορούμε να κάνουμε κίνηση ματ κατά της άνοιας. Πρόκειται για ένα πνευματικό παιχνίδι, το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες, μειώνει την πιθανότητα να νοσήσει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή από άλλες μορφές άνοιας.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Όπως δηλώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών, καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, «το σκάκι φυσικά δεν υπόσχεται κάποια μαγική θεραπεία, αλλά σίγουρα η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει μας δίνει στην ουσία ένα όπλο, για να κάνουμε όλοι μία κίνηση ματ στην άνοια».
Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Aλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής διοργανώνει το 1ο ατομικό πρωτάθλημα σκάκι εταιρείας Αλτσχάιμερ, τιμώντας έτσι την παγκόσμια ημέρα νόσου Aλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου). Οι σκακιστικοί αγώνες θα λάβουν χώρα μεθαύριο Σάββατο, στις 4 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ, Πεύκα (Ρετζίκι), το οποίο συνδράμει στη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Στους αγώνες, που είναι ανοιχτοί για το κοινό, μπορούν να συμμετάσχουν σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών και μαθητές. Τα έσοδα από τη συμβολική εγγραφή στους αγώνες (5 ευρώ) θα διατεθούν για τους σκοπούς της Alzheimer Ελλάς. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στη Γραμματεία Νόσου Αλτσχάιμερ 2310 909000 (7.30 π.μ. - 3 μ.μ.) και στον Νίκο Λιάλια στο 6984 600428 (6 - 8 μ.μ.).
Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από το σκάκι υπάρχουν και καθημερινές ασχολίες και συνήθειες που βοηθούν στην εξάσκηση της μνήμης. Αυτές είναι το διάβασμα και στη συνέχεια η αφήγηση αυτού που διαβάσαμε, το λύσιμο σταυρόλεξων και sudoku, η μουσική, η γυμναστική (κυρίως στο πρώτο και το μέσο στάδιο της νόσου) και οι κοινωνικές συναναστροφές, αφού η απομόνωση επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου.

Η ΝΟΣΟΣ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Πρόκειται για μία νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου και προς το παρόν είναι προοδευτική και μη αναστρέψιμη. Έχει χαρακτηριστεί νόσος της τρίτης ηλικίας, αν και σποραδικά καταγράφονται και περιστατικά σε ηλικίες μικρότερες των 65 ετών.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 196.000 και αναμένεται να αυξηθεί σε 365.000 το 2050. Την ίδια στιγμή καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νόσου παγκοσμίως. Το 2004 ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ήταν 4 εκατομμύρια, ενώ σήμερα ξεπερνά τα 36 εκατομμύρια παγκοσμίως. Κάθε χρόνο υπάρχουν 7,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις, δηλαδή μία νέα περίπτωση άνοιας κάπου στον κόσμο κάθε 4 δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με την κ. Τσολάκη στο μέλλον η διάγνωση της άνοιας αλλά και ειδικότερα της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο θα μπορεί να γίνεται με μία εξέταση αίματος. Oμάδα γερμανών και αμερικανών επιστημόνων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος κατάφερε με μία ειδική εξέταση αίματος να διαγνώσει άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου η ακρίβεια της διάγνωσης ήταν 75%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Σεπτέμβριος έχει οριστεί μήνας εκδηλώσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της νόσου. Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στόχος των οποίων είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι οι εξής:
- 16 έως 20 Σεπτεμβρίου: Στην πλατεία Αριστοτέλους (στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή) λειτουργεί περίπτερο της Alzheimer Ελλάς, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο (10:00-21:00). Παράλληλα διενεργούνται με τη χρήση tablet δωρεάν τεστ μνήμης στους ενδιαφερόμενους.
- 21 Σεπτεμβρίου: Σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση «Αγάπη» θα λειτουργήσει από τις 10 π.μ. ώς τις 4 μ.μ. περίπτερο στον πεζόδρομο της Ικτίνου με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την άνοια και παράλληλα θα διενεργείται τεστ μνήμης από εξειδικευμένους επιστήμονες της Alzheimer Ελλάς.
- 23 Σεπτεμβρίου (6.30 μ.μ. - 9 μ.μ.): Θα διοργανωθεί περίπατος μνήμης (memory walk). Η εκκίνηση θα δοθεί στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, στο άγαλμα του Αριστοτέλη (κάτω από τη Μητροπόλεως), με τερματισμό το κινηματοθέατρο Αλέξανδρος (Εθνικής Αμύνης 1), όπου θα γίνει σύντομη ενημέρωση για την άνοια και θα ακολουθήσουν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.