Από 1,75 έως 3,25 δισεκατομμύρια θα συνεχίσει να φιλοξενεί μορφές ζωής η Γη σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου East Anglia σημειώνουν, όμως, ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα σημειωθεί ένα καθολικό «ολοκαύτωμα» λόγω της δραματικής κλιματικής αλλαγής, καθώς ο ολοένα πιο καυτός Ήλιος θα εξατμίσει κάθε σταγόνα νερού και θα «ψήσει» κάθε ζωντανό οργανισμό.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αστροβιολογίας «Astrobiology» σημειώνεται ότι οι τελευταίοι οργανισμοί που θα πεθάνουν πάνω στη Γη, η οποία θα «βράζει», θα είναι μάλλον μερικά σκληροτράχηλα μικρόβια.
Οι Βρετανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η Γη μπορεί να παραμείνει στην φιλόξενη και κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού της συστήματος το πολύ έως 7,79 δισεκατομμύρια χρόνια. Η Γη έχει ήδη ηλικία περίπου 4,54 δισεκατομμυρίων ετών και η ζωή με την μορφή πολύ απλών κυττάρων εμφανίστηκε πριν από μάλλον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια (ή και νωρίτερα). Συνεπώς στη ζωή του πλανήτη μας απομένουν ακόμα έως 3,25 δισεκατομμύρια χρόνια το πολύ, αν και, σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, η ζωή δεν θα κρατήσει παραπάνω από άλλα 1,75 δισ. χρόνια σε σχέση με σήμερα.
Φυσικά, ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς ή κομήτη, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ή κάποια άλλη ολική καταστροφή μπορεί να δώσει ένα τέλος στον ανθρώπινο πολιτισμό -και ίσως γενικότερα στη ζωή- πολύ νωρίτερα. Αλλά ακόμα κι αν τίποτε από αυτά δεν συμβεί, ένας συνδυασμός αστρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων αναπότρεπτα θα καταστήσει κάποτε τη Γη ένα «τσουρουφλισμένο» από την ηλιακή «ανάσα» και στείρο από ζωή πλανήτη.
Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι, υπό την αυξανόμενη πίεση του Ήλιου, κάθε ένα δισεκατομμύριο χρόνια η κατοικήσιμη ζώνη στο ηλιακό μας σύστημα κινείται προς τα έξω, πέρα από τη Γη, με ρυθμό περίπου ένα δέκατο της αστρονομικής μονάδας (δηλαδή της απόστασης Γης-Ήλιου).
Έτσι, ο γειτονικός 'Αρης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, θα παραμείνει εν δυνάμει κατοικήσιμος σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του ίδιου του Ήλιου, δηλαδή για τα επόμενα περίπου έξι δισεκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς αν ποτέ οι κάτοικοι του πλανήτη μας υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τη Γη, η πιο λογική εναλλακτική λύση θα ήταν ο «κόκκινος πλανήτης».