Ασπίδα προστασίας για τους αστέγους που περιπλανώνται αβοήθητοι στους δρόμους της πόλης αναμένεται να αποτελέσει το υπνωτήριο, το οποίο οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Φιξ.
Το υπνωτήριο των αστέγων, όπως γνωστοποίησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να υπάρχει ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο, πριν να αρχίσει η περίοδος της κακοκαιρίας και του ψύχους, οπότε οι άστεγοι είναι περισσότερο ευάλωτοι παρά ποτέ.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτή η νέα κοινωνική δομή οργανώνεται σε έναν χώρο συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., σε κτίριο επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου, το οποίο αγοράστηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών και παραχωρήθηκε στο δήμο Θεσσαλονίκης για αυτό το σκοπό.
Όπως εξήγησε η κυρία Γούλα, το υπνωτήριο θα αναπτυχθεί σε έναν χώρο 750 τ.μ., ενώ η υπόλοιπη έκταση θα αξιοποιηθεί σταδιακά για τη φιλοξενία και νέων δομών, όπως ενδεικτικά ενός κοινωνικού παντοπωλείου, ενός κοινωνικού ιατρείου και ενός κέντρου συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να παρέχεται βοήθεια προς τους αστέγους σε πολλά επίπεδα.
Ήδη με χρηματοδότηση από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” ολοκληρώθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες στο πρώτο κομμάτι των 750 τ.μ., όπου θα λειτουργήσει το υπνωτήριο. Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί και το προσωπικό που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την υλοποίηση του οποίου ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις “Άρσις” και “Πράξις”.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπνωτήριο θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα 80 και πλέον άστεγοι. Το κτίριο της οδού Ανδρέου Γεωργίου θα ανοίγει τις πόρτες του για τα άτομα αυτά μετά τις 7 κάθε βράδυ. Οι άστεγοι θα μπορούν να περνούν με ασφάλεια το βράδυ τους και συγχρόνως να φροντίζουν την υγιεινή τους, αλλά και να εξασφαλίζουν ένα ζεστό πιάτο φαγητό και ιατρική υποστήριξη.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Μέχρι να αρχίσει η λειτουργία αυτής της νέας κοινωνικής δομής, οι άστεγοι της πόλης θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν στέγη στο παλιό Φιλοξενείο, στο χώρο του Παπαφείου. Ο συγκεκριμένος χώρος άνοιξε τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο συνεργασίας του κεντρικού δήμου με τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
“Στο διάστημα από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα η δομή που λειτούργησε στο χώρο του Παπαφείου εξυπηρέτησε συνολικά 140 αστέγους”, ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών λειτουργών του δήμου Θεσσαλονίκης ένα 10% των ανθρώπων αυτών είναι θύματα της οικονομικής κρίσης, που έχασαν τη δουλειά τους και από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστέγων που πέρασαν το κατώφλι του παλιού Φιλοξενείου στο Παπάφειο είναι άνδρες, ενώ από τα 140 άτομα περίπου τα μισά είναι ελληνικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έχει παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Δαρδαβέσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν καταγραφεί περίπου 390 άστεγα άτομα, μεταξύ των οποίων έφηβοι ή γυναίκες, που έφυγαν από το σπίτι τους για διάφορους λόγους, όπως η οικογενειακή βία.