Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πεντάμηνη ανάσα σε 30.000 ανέργους προσφέρει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Μικρή ανάσα σε 30.000 οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο θα προσφέρει το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Οκτώβριο.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατανέμονται συνολικά 5.857 θέσεις εργασίας, ενώ οι περισσότεροι από τους ανέργους θα εργαστούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τη δικαιοσύνη και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρόσκληση που απηύθυνε χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς τα υπουργεία και τους φορείς του δημόσιου τομέα, για να καταρτίσουν τις σχετικές λίστες, αφορά την υποβολή προτάσεων σχετικά με τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα για τη χρηματοδότηση της πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες.
Σε ειδικές περιπτώσεις, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, μπορεί η διάρκεια της απασχόλησης να είναι εξήμισι μήνες. Προτεραιότητα θα δοθεί στην υποστήριξη λειτουργίας των ΚΕΠ, στη βελτίωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης και στην ενίσχυση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την επίσπευση του χρόνου καταβολής συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Οι άνεργοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι (έως 36 μήνες) στα μητρώα του ΟΑΕΔ και η επιλογή τους θα γίνει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, όπως η διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία των ανέργων και η οικογενειακή κατάσταση.
Ο μισθός θα είναι 748 ευρώ για τους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή στο πεντάμηνο θα είναι 3.740 ευρώ.
Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ, εκ των οποίων τα 427 ευρώ θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου πρόκειται για την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος, αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών υπουργείων, με στόχο τη στήριξη των ανέργων και ταυτόχρονα την ενίσχυση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνέβαλε σε αυτήν την προσπάθεια διαθέτοντας το 50% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο», σημείωσε η ίδια.
"Μ"