Στους 1.655 ανέρχονται οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων που τίθενται σε διαθεσιμότητα -εκ των οποίων 240 από το ΑΠΘ- σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ.
Για νούμερα που σοκάρουν και για παραλογισμό κάνουν λόγο εκπρόσωποι της ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού, την ώρα που η διοίκηση του ΑΠΘ αναφέρεται σε αδυναμία λειτουργίας και ουσιαστική διάλυση του ιδρύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναμένεται να επισημοποιηθούν σήμερα, τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.655 υπάλληλοι - ειδικότερα, 240 από το ΑΠΘ, 600 από το ΕΚΠΑ, 438 από το ΕΜΠ, 35 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 153 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, 40 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 53 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 96 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πλέον, εκ μέρους διοικήσεων, μεταξύ των οποίων και του ΑΠΘ, αναμένονται μαζικές παραιτήσεις των διοικητικών οργάνων από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα. Ήδη οι επικεφαλής των διοικήσεων των οκτώ ιδρυμάτων που χάνουν διοικητικό προσωπικό συζητούν για αντίδραση από κοινού και προετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα. Στην περίπτωση που τα στοιχεία επαληθευτούν, το ΑΠΘ καλείται να λειτουργήσει με περίπου 500 υπαλλήλους έναντι 737 του ΕΚΠΑ (αρχικά 1.337) και 454 του ΕΜΠ (αρχικά 892), ιδρυμάτων με σαφώς μικρότερο αριθμό τμημάτων και φοιτητών.
Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων και καθηγητές του ιδρύματος απηύθυναν έκκληση και υπογράμμιζαν τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση απομάκρυνσης διοικητικού προσωπικού - την ώρα που διαπιστώνονται ελλείψεις. "Οι θεσμικές απειλές, η οικονομική υποβάθμιση και η αφαίμαξη όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό δεν επιτρέπουν στο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει όπως λειτουργούσε έως τώρα. Ζητάμε να σταματήσει η εφαρμογή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, το ξεθεμελίωμα των πανεπιστημίων. Πρόκειται για κραυγή αγωνίας, για ανησυχία που υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια. Το ΑΠΘ δεν θα υπάρχει αν δεν υπάρχουν οι άνθρωποί του". Μ' αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, και με δραματικό τόνο αναφέρθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ στις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του ιδρύματος η επικείμενη διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες. Τα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί κατά του μέτρου - με πλέον πρόσφατο το ομόφωνο ψήφισμα της συγκλήτου και την απόφαση, αν το μέτρο εφαρμοστεί, τα όργανα να παραιτηθούν από τα διοικητικά τους αξιώματα δηλώνοντας αδυναμία διοίκησης. "Δεν υπάρχει υπερβολή ή σκοπιμότητα", εξηγεί σχετικά ο κ. Μυλόπουλος, "δεδομένου ότι η κατάσταση είναι οριακή, και συνεπώς αν φύγει έστω και ένας, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει".
"Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι τα ανεπίσημα στοιχεία θα επαληθευτούν", δήλωνε αργά χθες το βράδυ στη "Μ" ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) Σάββας Παπαδόπουλος. "Τα νούμερα, 240 από τους 750 υπαλλήλους, δηλαδή το ένα τρίτο, είναι σοκαριστικά. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ορθολογική κατανομή προσωπικού. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για εξορθολογισμό αλλά στοχεύουν σε κάτι άλλο". Ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού απεργεί και σήμερα, στο πλαίσιο πενθήμερης απεργίας που κήρυξε η ΟΔΠΤΕ, ενώ αντιδράσεις και εκ νέου αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Κυριακή στο κεντρικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιείται στη Λάρισα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Τη διάσταση της κοινωνικής προσφοράς που επιτελούν δομές του τμήματος Ιατρικής, του μεγαλύτερου του πανεπιστημίου, επισήμανε ο πρόεδρος του τμήματος Αλέξανδρος Γαρύφαλλος. "Χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές καταρρέει το ΕΣΥ", τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία εξειδικευμένων μονάδων οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες: εργαστήρια ελέγχου ποιότητας νερού, περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας, κέντρο αναφοράς AIDS, παρακολούθηση ειδικών λοιμώξεων, κοινωνικό ιατρείο, κλινική μεταμοσχεύσεων -μοναδική στην Ελλάδα για μεταμόσχευση ήπατος-, κέντρα ψυχικής υγείας κ.ά.
Όσον αφορά την Οδοντιατρική σχολή, ο καθηγητής Αργύρης Πισιώτης έδωσε έμφαση στην προσφορά της οδοντιατρικής κλινικής ιδίως σε ανθρώπους ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, ήδη από την ίδρυσή της το 1959. Τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε είναι ενδεικτικά: το 2010-2011 προσήλθαν για θεραπεία 5.064 ασθενείς, το 2011-2012 προσήλθαν 6.306 και το 2012-2013 ο αριθμός έφτασε τους 7.385 ασθενείς, με την αύξηση των περιστατικών να αποδίδεται κατά βάση στην οικονομική κρίση. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Πισιώτη, στη γραμματεία της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ οι 700 ενεργοί φοιτητές εξυπηρετούνται από τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι απειλούνται με διαθεσιμότητα.
Τέλος, όσον αφορά την Κτηνιατρική σχολή, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κλινικές της είναι οι μόνες δημόσιες κτηνιατρικές κλινικές στη χώρα.
ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Από την πλευρά του ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών Σπύρος Παυλίδης αναφέρθηκε στον ρόλο και τη σημασία του σεισμολογικού σταθμού του ΑΠΘ, δομών όπως το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και το εργαστήριο ραδιοτεχνολογίας, αλλά και μονάδων όπως το ινστιτούτο για τη μελέτη εδάφους και πετρωμάτων στη Σαντορίνη. "Στους διοικητικούς περιλαμβάνονται διδάκτορες και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων σε ποσοστό 40%. Ήδη, από τα συνολικά 11 άτομα πέντε έχουν φύγει στο εξωτερικό. Αν φύγει έστω ένας ακόμα, θα υπολειτουργήσουμε. Υπάρχει ιδιαιτερότητα, δεν είμαστε μια συνηθισμένη υπηρεσία", επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η διαθεσιμότητα απειλεί άμεσα τη λειτουργία του πανεπιστημιακού αγροκτήματος -μία από τις επιμέρους δράσεις στο οποίο είναι οι 600 λαχανόκηποι που έχουν δοθεί σε πολίτες- και τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη, όπου απασχολείται προσωπικό ως επί το πλείστον με μεταπτυχιακές σπουδές και μεγάλη εμπειρία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της διοίκησης του ΑΠΘ, σημαντική θα είναι η επίπτωση της μείωσης του προσωπικού και στο έργο της Επιτροπής Ερευνών, όπου απασχολούνται 22 υπάλληλοι. Ενδεικτικό του ρόλου της είναι το γεγονός ότι η δομή διαχειρίζεται 60 εκατ. ευρώ ετησίως και προσφέρει 3.500 θέσεις εργασίας σε νέους ερευνητές, αποτρέποντας το λεγόμενο brain drain.
Τέλος, οι πανεπιστημιακές αρχαιολογικές ανασκαφές, η "βιτρίνα του πανεπιστημίου" που αποφέρει οφέλη σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής σχολής Μιλτιάδη Παπανικολάου, απειλούνται με κατάρρευση - δεδομένου ότι στις ομάδες συμμετέχουν ΙΔΑΧ, με διδακτορικά στην Αρχαιολογία.
«ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ»
"Ένας βασικός μοχλός έρευνας, ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς κινδυνεύει με κατάρρευση. Απευθύνουμε έκκληση σε φορείς της πόλης -όπως τον δήμο και τον ΣΕΒ- να προστατεύσουν το ΑΠΘ και το έργο που παράγει. Το διοικητικό προσωπικό συμβάλλει σε μεγάλο στο επιστημονικό και ερευνητικό έργο και σχετίζεται άμεσα με την ακαδημαϊκή λειτουργία", αναφέρει μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ Γιάννης Παντής. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μυλόπουλος υπογράμμισαν ότι η διοίκηση θέλει και προσπαθεί να κρατήσει το πανεπιστήμιο ανοιχτό, ότι δεν φοβάται την αξιολόγηση (η εσωτερική αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η εξωτερική ολοκληρώνεται έως τέλος το 2013), ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα είναι αυθαίρετος, καθώς και ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν έχει καμία σχέση με συντεχνιακές ή συνδικαλιστικές αντιδράσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με ομόφωνο ψήφισμα της συγκλήτου το ΑΠΘ έχει προχωρήσει σε τριήμερη συμβολική αναστολή διοικητικής λειτουργίας έως και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.