Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Θα προτείνω δακτύλιο, ακόμη κι αν με μαυρίσουν

Αποφασισμένος να προτείνει την εφαρμογή δακτυλίου στο κέντρο της πόλης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά την παρουσίαση των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το μεθαυριανό εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο.

Της Βαρβάρας Ζούκα

"Στην επόμενη δημαρχιακή θητεία θα προτείνω την εφαρμογή δακτυλίου και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων σε πολλά σημεία, με πλήρη συναίσθηση ότι για τη θέση μου αυτή μπορεί και να με μαυρίσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή είναι εχθρική απέναντι στο Ι.Χ.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία επιτάθηκαν μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω και της απουσίας κοινωνικής συνείδησης σε μεγάλο μέρος των πολιτών.
"Δεν νοείται πόλη χωρίς δημοτική αστυνομία. Αυτό που συνέβη με την κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι αδιανόητο", σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ενόψει και της τυπικής κατάργησης του θεσμού, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο κεντρικός δήμος έχει αρχίσει σειρά επαφών με την ΕΛ.ΑΣ., ώστε να καταρτιστεί ένα πλάνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στον τομέα της αστυνόμευσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που θα παραμείνουν στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς εξαιρούνται του μέτρου της διαθεσιμότητας, θα ενταχθούν στις δημοτικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι αρμοδιότητες που αφορούν την κυκλοφορία και τη στάθμευση σύμφωνα με το δήμαρχο σε αυτή τη φάση θα ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.
"Ωστόσο μένει ανοικτό το κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με το ποιος παίρνει τα λεφτά", σημείωσε με νόημα ο κ. Μπουτάρης, λέγοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε έσοδα από τα πρόστιμα που επέβαλε η δημοτική αστυνομία της τάξης των περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΝΕΕΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣ
Την έναρξη κατασκευής από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα τεσσάρων νέων λεωφορειολωρίδων σε κομβικούς δρόμους της πόλης εξήγγειλε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 347.000 ευρώ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.
“Εάν σκεφτούμε ότι ένα και μόνο λεωφορείο που μεταφέρει 40 επιβάτες αντικαθιστά την παρουσία στους δρόμους της πόλης ισάριθμων ιδιωτικών αυτοκινήτων, που καταναλώνουν καύσιμα, μολύνουν το περιβάλλον και προκαλούν έμφραγμα στην κυκλοφορία της πόλης, γίνεται φανερό για ποιον λόγο επιδιώκουμε τη διεύρυνση του δικτύου των ειδικών λωρίδων μέσων μαζικής μεταφοράς”, σχολίασε ο κ. Κουράκης.
Οι τέσσερις νέες λεωφορειολωρίδες θα κατασκευαστούν στους ακόλουθους δρόμους:
1. Στη Γεωργίου Παπανδρέου, στο τμήμα της από την Κορομηλά μέχρι 35 μέτρα πριν από τη διασταύρωση με τη Θεμιστοκλή Σοφούλη, στη δεξιά πλευρά κατά την κατεύθυνση κίνησης από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τη Σοφούλη.
2. Στην Αγγελάκη, στο τμήμα της από την πλατεία της ΧΑΝΘ μέχρι 60 μέτρα πριν από την πλατεία Σιντριβανίου, στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση ανόδου.
3. Στην Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, στο τμήμα από τον κόμβο με την οδό Βαλαγιάννη μέχρι τη συμβολή της με την ειδική λωρίδα της λεωφόρου Στρατού, στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Ακόμη στο κομμάτι από τον κόμβο Κωνσταντινουπόλεως - λεωφόρου Στρατού μέχρι λίγα μέτρα πριν από τη διασταύρωση με την οδό Βαλαγιάννη, στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς τη Χαριλάου.
4. Στη λεωφόρο Στρατού, στο τμήμα της από την Ι. Χρυσοστόμου και μέχρι την οδό Κυβερνίδου, στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Ακόμη στο κομμάτι από τη Ζέρβα και μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Μπιζανίου, στη δεξιά πλευρά με κατεύθυνση προς τη Χαριλάου.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Με την ευκαιρία του εορτασμού της ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει την Κυριακή στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο κομμάτι που περικλείεται από την Εθνικής Αμύνης, την Εγνατία, τη Βενιζέλου και τη λεωφόρο Νίκης. Οι μεθαυριανές εκδηλώσεις προετοιμάζονται σε συνεργασία με την Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών και το περιοδικό “Parallaxi”.
“Οι εκδηλώσεις για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο αποτελούν φροντιστήριο αγάπης και επανάκτησης του δημόσιου χώρου”, σχολίασε ο γραμματέας της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών Αντώνης Καράγιωργας, γνωστοποιώντας ότι την Κυριακή, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 4 το απόγευμα, οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα είναι δωρεάν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τoυ περιοδικού “Parallaxi” Γιώργο Τούλα στην περιοχή του κέντρου θα φιλοξενηθεί πληθώρα δράσεων. Μεταξύ άλλων θα οργανωθούν ποδηλατοδρομίες στην Τσιμισκή, ενώ η πλατεία Αριστοτέλους θα στρωθεί με γρασίδι και θα μετατραπεί σε υπαίθριο σινεμά, όπου θα προβληθεί στις 8 το βράδυ η ταινία “Ο κύριος Ιλό στο χάος της κυκλοφορίας”.