Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Σαββίδης: Επένδυση 150 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ

Σαββίδης: Επένδυση 150 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ
Δυόμιση και πλέον ώρες κράτησε η ομιλία του Ιβάν Σαββίδη για το μέλλον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο ομογενής επιχειρηματίας ανέλυσε το μεγαλόπνοο πλάνο του για τον «δικέφαλο», έστειλε τελεσίγραφο στο κράτος για την αποπληρωμή των χρεών, το οποίο έδωσε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει σε κανένα άρμα και δεν ζητάει χάρες από κανέναν.
Θέλει να δημιουργήσει έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο και να δώσει ζωή και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας μέσα από την αναγέννηση του ΠΑΟΚ, ζήτησε την συμβολή όλων των φορέων και πολλοί βουλευτές που έδωσαν το «παρών» στάθηκαν αρωγοί αυτής της προσπάθειας και δέσμευσαν εαυτούς ότι θα φέρουν το θέμα στη Βουλή.

Ακόμα, ο Σαββίδης τόνισε ότι θέλει να χάνει ο Ολυμπιακός όταν παίζει στην Ευρώπη (!), μίλησε για την αδιαφάνεια που υπάρχει στον χώρο του ποδοσφαίρου και ζήτησε εκκαθάριση του χώρου, ενώ τόνισε ότι δεν θα ρίξει την ομάδα, όπως έκανε η ΑΕΚ για να ανέβει «καθαρή» στην πρώτη κατηγορία.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Ζήσης Βρύζας κι ακολούθως έπαιξε βίντεο που ανέλυσε το πλάνο της αναγέννησης του ΠΑΟΚ.

Εχει βάλει ήδη 25 εκατομμύρια ευρώ
Οσον αφορά στις επενδύσεις είπε ότι έχουν σπαταληθεί ήδη 25 εκατομμύρια ευρώ ως εξής:
12 εκατομμύρια ευρώ προς το Δημόσιο
10 εκατομμύρια ευρώ σε ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους
1,5 εκατομμύριο ευρώ για βελτιωτικές εργασίες στην Τούμπα
1 εκατομμύριο ευρώ για τις Ακαδημίες
500.000 ευρώ για τις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας
Το πλάνο της 5ετίας 2013-2018
Επένδυση 80 εκατομμυρίων ευρώ
25 εκατομμύρια ευρώ για προπονητικό κέντρο (Γήπεδο Νέων, 5000 θέσεων, ξενώνας 300 ατόμων, ξενοδοχείο 50 δωματίων, πισίνες, γυμναστήρια κτλ)
15 εκατομμύρια σε έργα αθλητικής ανάπτυξης (Ιαματική λουτροθεραπεία, υδροθεραπευτήρια, 100 δωμάτια ξενοδοχείο κ.α.)
40 εκατομμύρια ευρώ για το Νέο Στάδιο Τούμπας. Θα γίνει ολική ανακαίνιση σε όψη και λειτουργία. Θα τοποθετηθεί νέο μεταλλικό κέλυφος και νέο στέγαστρο. Θα γίνει επέκταση της πτέρυγας διοίκησης. Θα γίνουν άλλες 15 σουίτες. Θα έχει χωρητικότητα 35.000 θέσεων. Θα τοποθετηθούν νέες οθόνες. Θα υπάρξουν εμπορικές χρήσεις, χώροι εστίασης, πάρκινγκ.
Θα προκύψουν 1000 θέσεις εργασίας.
Θα καταβάλλονται 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φόρους, εισφορές στο Δημόσιο το οποίο θα είναι κατά 30% αυξημένο σε σχέση με τις υπάρχουσες καταβολές.
Τι χρειάζεται για να υλοποιηθεί: Αποφασιστικότητα του επενδυτή, στήριξη κοινωνίας και βούληση πολιτικού κόσμου.
Η αρχική τοποθέτηση του Σαββίδη
«Μόλις είδαμε την παρουσίαση και θέλω να συμπληρώσω κάποια πράγματα. Ο ΠΑΟΚ δεν λειτουργεί ξεχωριστά κι ανεξάρτητα. Αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα πω τίποτα καινούριο. Κι εμείς ως ομάδα βιώνουμε τα αποτελέσματα της κρίσης, που σαν σκουριά διαβρώνει τον ελληνικό λαό. Η ανεργία γίνεται συνηθισμένη στη ζωή μας κι ο λαός χάνει την πίστη στην επόμενη μέρα που μπορεί να βγει από την κρίση. Ο λαός δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία.
Ιδιαίτερα επλήγη η νεολαία. Το 50% μεταναστεύει. Ακριβώς σ' αυτήν την περίοδο και σ' αυτές τις συνθήκες καλούμε εσάς να συζητήσουμε το μέλλον του ΠΑΟΚ. Εμείς διαλύουμε τη νεολαία και το ανοσοποιητικό σύστημα του λαού μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία είναι καταδικασμένη αν δεν καλλιεργεί καθημερινά τους ανθρώπους.
Σήμερα ο ΠΑΟΚ δηλώνει ότι αναγνωρίζει το ρόλο του στην διαδικασία αυτή και είναι έτοιμος να συνεισφέρει. Τι μπορεί να εξασφαλίσει την ενότητα και την συνοχή του λαού; Ο άνθρωπος στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης γίνεται πολυπολιτισμικός και είμαστε πεπεισμένοι ότι ένα από τα πιο ποιοτικά εργαλεία εκτός της γλώσσας και του πολιτισμού είναι ο αθλητισμός και ιδίως ο ομαδικός αθλητισμός.
Ο ομαδικός αθλητισμός, μορφή του οποίου και το ποδόσφαιρο, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του λαού. Σήμερα ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ ενώνει εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο κι αποτελεί στρατό συμφερόντων του ελληνικού λαού εντός κι εκτός των συνόρων.
Οι Ακαδημίες
Ακριβώς γι αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις ακαδημίες και προσβλέπουμε στην ανάπτυξή τους σε τρία στάδια.
Πρώτον, ίδρυση της Ακαδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, δεύτερον ίδρυση Ακαδημιών σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο και τρίτον, ίδρυση κι ενίσχυση στην βάση διασποράς. Η ελληνική διασπορά πρέπει να γίνει δότης του ΠΑΟΚ και κέντρο προώθησης ιδεών και συμφερόντων μας.
Προπονητήριο και κέντρο αποκατάστασης στη Θέρμη
Μόνο στην Ελλάδα σ' αυτή τη διαδικασία θα πάρουμε πάνω από 1500 παιδιά. Η κεντρική βάση θα έχει εστιακή μορφή και θα την στεγάσουμε στον δήμο Θέρμης. Δίπλα θα τοποθετηθεί το αθλητικό κέντρο και κέντρο αποκατάστασης της ομάδας. Αυτό θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά συνδυάζοντας θερμές πηγές με θαλάσσια αύρα. Για τους σκοπούς αυτούς προτείνουμε να αξιοποιήσουμε 220 στρέμματα, στην 2η φάση 600 στρέμματα με το συνολικό επίπεδο ποσό επένδυσης πάνω από 150 εκατ. σε 7-8 χρόνια.
ΠΑΟΚ και χωρίς Σαββίδη
Έτσι εμείς έχουμε ως οδηγό τους κανόνες ελληνικού κι ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρέπει να έχουμε ως οδηγό τις αρχές της FIFA και της UEFA και να τις προωθούμε. Θέλουμε πλήρη οικονομική διαφάνεια κι αντικειμενικότητα στα έξοδα. Διαφανείς στις δραστηριότητές μας και ανοιχτοί στο διάλογο. Οι ομάδες να είναι αυτοσυντηρούμενες και να μην ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα βγάζουν. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στο μάρκετινγκ.
Δεν πρέπει ο ΠΑΟΚ να εξαρτάται από έναν μόνο άνθρωπο και δεν μπορεί. Ακόμα κι αν είναι ο Σαββίδης. Ανταγωνιστική ομάδα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Και σ' αυτόν τον τομέα βλέπουμε τις δυνατότητες με την δημιουργία σύγχρονου κέντρου αποκατάστασης και δημιουργία γηπέδου.
Να εξασφαλίσουμε την κοινωνική ευθύνη γι αυτό καλούμε περισσότερα παιδιά και νέους, απομακρύνοντάς τους από τους δρόμους και τις κακές παρέες. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο η ομάδα, θέλουμε να γίνει ολόκληρη βιομηχανία.

Το θέμα Κάτσε
Γι αυτό προβλέπουμε τέτοια τμήματα, με ιδεολογική πλατφόρμα και αγωνιστική πλατφόρμα. Στα πλαίσια της κοινωνικής πλατφόρμας (αυτή έλειπε από την ΠΑΕ) δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα με τον Κάτσε. Αυτή ήταν παρένθεση.
Δεν μπορούμε να είμαστε μέρος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να είμαστε στην άκρη του δρόμου. Πρέπει να στηρίξουμε το σύστημα αξιών του ΠΑΟΚ που έχει διαμορφωθεί 100 χρόνια, σεβόμενοι τις παραδόσεις. Δεν υπάρχει στον κόσμο 2η ομάδα με ενέργεια, δυναμική όπως ο ΠΑΟΚ. Οι φίλαθλοί μας έχουν κουραστεί από την άσκοπη προσμονή.
Σωστά ρωτάνε, πόσο καιρό να περιμένουμε. Σήμερα το ποδόσφαιρο εκπροσωπεί συμφέροντα συγκεκριμένων ανθρώπων. Απουσιάζει το στοιχείο ανταγωνιστικότητας με αθλητικά κριτήρια. Δεν είμαστε επαναστάτες, απλά θέλουμε να το αλλάξουμε. Μέσω της δημιουργίας ισχυρής ΠΑΕ χωρίς επιθυμία ολιγοπώλιου.
Αν δεν δώσουμε σημασία στα χρονίζοντα προβλήματα του ΠΑΟΚ δεν θα λυθούν τα προβλήματα. Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ είναι προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Και κάτι άλλο. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδυτές του εξωτερικού. Κι εμείς είμαστε αυτοί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα. Εμείς τα προσφέρουμε. Λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους. Δεν είναι επενδύσεις σε αγαθοεργίες. Όλοι λένε ότι αγαπούν το ποδόσφαιρο και τον ΠΑΟΚ, ενδεχομένως ήρθε η στιγμή να το αποδείξουν με ενέργειες και πράξεις. Θέλουμε πραγματικά, η λάσπη που έχει συγκεντρωθεί στο σώμα του ΠΑΟΚ να καθαριστεί.
Δυστυχώς το κράτος βρίσκεται υπό την επιρροή της τρόικας, αλλά οι αποφάσεις της δεν αποτελούν λύση για την Ελλάδα. στο κεφάλαιο της οφειλής έχουν βάλει τόκους και πάνω στους τόκους, πρόστιμα πάνω από 200%. Σ' αυτούς δεν θέλουμε να πληρώσουμε αέρα πρόστιμα και τέλη. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η απαίτηση. Τέτοιες πρακτικές είναι αρνητικές για την οικονομία της Ελλάδας. Σε λίγο θα συμπληρωθεί έτος από τότε που είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξοφλήσουμε και να αρχίσουμε επενδύσεις και δεν έχουμε κάνει βήμα από τότε.
Με τη λήψη αυτής της απόφασης, ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να ξεκινήσει να πληρώνει και να καταβάλει 10 εκατ. ετησίως. Ο δημόσιος προϋπολογισμός της Ελλάδας μπορεί να πάρει από τον ΠΑΟΚ πάνω από 20 εκατ. και θα δώσει έναρξη για υλοποίηση επένδυσης ύψους 80 εκατ. από τα 150 συνολικά που θέλουμε να επενδύσουμε. Όλα αυτά δεν την προσοχή του κράτους; Πολύ περισσότερο όταν οι επενδύσεις αυτές έχουν κοινωνικό χαρακτήρα».
Ακολούθησαν ερωτήσεις τις οποίες απάντησε ο Σαββίδης
Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ για το χρέος και τις προσαυξήσεις: «Από το 2002 έως το 2006 έχει συγκεντρώσει οφειλές 11 εκατ. ευρώ. Πάνω σ' αυτές έχουν μπει πρόστιμα και προσαυξήσεις και σε σχέση με το κεφάλαιο της οφειλής λάβαμε αύξηση στην οφειλή πάνω από 200% στο κεφάλαιο της οφειλής.
Και σήμερα μας λένε ότι πρέπει να πληρώσουμε 33 εκατ. ευρώ. Δεν θέλουμε σαν ΠΑΟΚ να ακολουθήσουμε την πρακτική που υπάρχει εδώ με τη διαγραφή των οφειλών, όπως κάνουν άλλοι που πέφτουν κατηγορία, δεν πληρώνουν και να χάσει 2-3 χρόνια, τα οποία εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε για να επιστρέψουμε στην Α' κατηγορία καθαροί.
Είπα ότι είμαι έτοιμος να αναλάβω τις οφειλές του ΠΑΟΚ. Την επόμενη μέρα τους είπα είμαι έτοιμος να δώσω 11 εκατ. Αν δεν τα θέλετε δεν θα πάρετε τίποτα. Αν μας ακούν και μας καταλαβαίνουν, δεν θα πρέπει να φοβούνται την τρόικα. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ ως ομάδα, αλλά ως κομμάτι της κοινωνίας. Δεν θέλω να πληρώσω αυτά τα χρήματα, που τα θεωρώ ανήθικα.
Ο ΠΑΟΚ χρωστάει, ο ΠΑΟΚ θα πληρώσει, αλλά αυτά τα επιπλέον όχι. Μας πολεμάνε. Θέλουν να πω γεια σας; Ισως και να το θέλουν. Αν αγαπάμε την ομάδα και θέλουμε να δώσουμε θέσεις εργασίας. Σε 8 μήνες, ο ΠΑΟΚ έχει πληρώσει ήδη στο κράτος περίπου 12 εκατ. φόρους. Νομίζετε δεν ξέρω πώς να αποφύγω να πληρώνω; Μπορώ. Αλλά δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου.
Είπα στον πρωθυπουργό πάρτε με ως παράδειγμα και πείτε έτσι πρέπει να πληρώνετε τους φόρους. Είπα ότι θέλουμε διαφάνεια και απαιτούμε το ίδιο να γίνει σε όλους. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα καταστροφή του ποδοσφαίρου, για ολιγοπώλειο το οποίο οδηγεί στην συνεχή πτώση της Ελλάδας στον πίνακα του ποδοσφαίρου.
Θα έρθει η μέρα που ο πρωταθλητής δεν θα μπαίνει απ' ευθείας στο Champions League. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Γι αυτό ζητάμε διαφάνεια. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Νομίζετε ότι δεν ξέρω τον ΠΑΟΚ; Επτά χρόνια τον αγόραζα. Δεν θέλω να απογοητεύσω φιλάθλους και εμένα τον ίδιο».

Μπουτάρης: «Ο Δήμος στο πλευρό σας»
«Ο Δήμος είχε οφειλή με προσαυξήσεις και πρόστιμα 7 εκατ. που έφτασε στα 22 εκατ. με απόφαση του υπ. Οικονομικών θα διαγραφούν τα πρόστιμα εφόσον πληρωθεί το ποσό των 7 εκατ. ευρώ. Ηδη πληρώθηκαν τα 6 εκατ.. Το λέω γιατί, ο Δήμος δυσκολεύεται να πάρει φορολογική ενημερότητα».
«Είστε ευτυχισμένος άνθρωπος...» απάντησε ο Σαββίδης.
Αυτό που ζητάει ο Σαββίδης γίνεται. Και για ποια τρόικα μιλάμε όταν της ΑΕΚ της διέγραψαν τόσα λεφτά; Δεν χάθηκαν αυτά τα λεφτά; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα είναι στο πλευρό του ΠΑΟΚ και του Σαββίδη σε ό,τι βοήθεια ζητήσει. Και οι συνάδελφοι δήμαρχοι οι ΠΑΟΚτσήδες, το ίδιο, εγώ είμαι Αρειανός, αν και ο μπαμπάς μου ήταν Ηρακλής και τα εγγόνια είναι φόλα ΠΑΟΚτσήδες στην Θύρα 4»!
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξή σας και πιστεύω ότι αυτό είναι το μόνο λάθος της ζωής σου, που διορθώνεται!» απάντησε ο Σαββίδης!
Μαρία Κόλλια (αντιπρόεδρος Βουλής): Τι θα κάνετε αν συνεχίσουν να σας αγνοούν. Γιατί συμβαίνει αυτό;»
«Δεν θέλω να αναλύσω κάποια θέματα. Γιατί οι θέσεις μου μπορεί να αποδυναμώσουν θέσεις ΠΑΟΚ. Ο Δαλάι Λάμα έλεγε: Όταν κάποιος έχει πολλά προβλήματα, επιτρέπεις τον εαυτό σου να αγχωθείς, αρρωσταίνει το μυαλό και ενισχύεις την θέση των απέναντι. Δεν θα ήθελα να σας πω ονόματα, αλλά μιλώντας για ολιγοπώλειο ποδοσφαίρου και συμφέροντα συγκεκριμένων, πρέπει να με καταλάβετε. Δεν φοβάμαι αυτούς. Αυτοί όμως ενώθηκαν με το κράτος.
Και αυτό δεν λύνεται με βία. Μόνο με διάλογο. Πάλι μια εβδομάδα πριν είχα συνομιλία με τον κ. Σαμαρά. Και τους λέω πάρτε 11 εκατομμύρια. Αν δεν φύγουμε σε άλλη κατηγορία, κάθε χρόνο θα πληρώνουμε κάθε χρόνο δέκα εκατομμύρια φόρους. Την πρώτη χρονιά θα πάρετε πάνω από 20 και από το επόμενο πάνω από δέκα εκατ. Μέχρι την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Τότε η φορολογική βάση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, Δεν λέω κούφια λόγια για 1000 θέσεις εργασίες.
Προτείνω 11 εκατ. και σταθερότητα, ή δεύτερη λύση. Οι φίλαθλοι θα με βρίζουν, αλλά αυτό δεν το σκέφτομαι. Ίσως προσέξατε κ. Βρύζας με παρουσίασε είπε ιδιοκτήτης. Επιθυμώ να με παρουσιάσουν ως αρχηγό οικογένειας ΠΑΟΚ. Και γι αυτό πρέπει να παλέψω. Θέλω να με πιστέψετε. Αν εγώ αναγνωριστώ ως αρχηγός οικογένειας, αυτή θέση μεγαλύτερη από αυτή Πρωθυπουργού χώρας (χειροκροτήματα)».
Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας: «Ακούσαμε το σχέδιο Ιβάν Σαββίδη, αντιλαμβανόμενοι σημαντική συμβολή ΠΑΟΚ στην ανάπτυξη της περιφέρειάς μας, εγώ και η περιφέρεια στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ».
Δριβελέγκας, αντιπρόεδρος της Βουλής: «Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να βοηθήσουμε. Μόνο ευχές δεν φθάνουν. Έχω κάνει ερώτηση που θα συζητηθεί την Πέμπτη, Όλοι οι βουλευτές ας συνυπογράψουμε αυτή πρόταση, αν πιστεύουμε ότι δεν γίνεται εξαίρεση. Όταν μας δώσετε όλα στοιχεία να την συνυπογράψουμε βουλευτές από όλα τα κόμματα, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από τα κόμματα».
Καράογλου, υπουργός Μακεδονίας Θράκης: «Ένας άνθρωπος, ένας ομογενής θέλει να επενδύσει 80 εκατομμύρια σε πέντε χρόνια και 150 εκατ. στα 8. Πάση θυσία αυτή επένδυση πρέπει να γίνει. Υπάρχει ένα πρόβλημα, η Κυβέρνηση το ξέρει, εγώ δεν μπορώ να πω ότι αύριο θα λυθεί. Στα πλαίσια της νομοθεσίας μπορεί να λυθεί. Υπάρχει πρόθεση ο κ. Σαββίδης να πληρώσει. Αύριο κιόλας θα μιλήσω με αρμόδιο υπουργό να δούμε ποια θα είναι η αντιμετώπιση του θέματος».
Σαββίδης: «Τονίζετε για την επένδυση 150 εκατομμύρια σε οκτώ χρόνια. Αυτά αφορούν μόνο τον ΠΑΟΚ. Σε αυτό ξενοδοχείο θα επενδύσουμε 10-12 εκατομμύρια. Υπάρχουν και άλλες επενδύσεις και έχουμε πρόθεση να επενδύσουμε στην Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση.
Συμβαίνουν όμως ανεξήγητα πράγματα. Σκέφτομαι και ο Τύπος το γράφει. Σα να παρακολουθούν την σκέψη μου. Αυτό είναι κακό. Σέβομαι εκπροσώπους Τύπου, και σας καλώ, σας παρακαλώ, μην κάνετε ενέργειες που χειροτερεύουν επενδυτικό κλίμα. Δεν έχουμε ουρά από επενδυτές. Πρέπει να χαιρόμαστε σε κάθε επενδυτή που έρχεται.
Μερικές φορές οι δημοσιογράφοι δεν ενισχύουν αυτό, αλλά εμποδίζουν. Κάπου διάβασα ότι έχω ένα κοστούμι και πως να κάνω επένδυση; Πρέπει να σας πω ότι πρώτες επενδύσεις έκανα χωρίς κανένα κοστούμι. Θα κάνουμε ενέργειες και εσείς θα κρίνετε. Στην Ρωσία λένε ότι αν ρίχνουν λάσπη στον Σαββίδη, εμάς τι θα μας κάνουν; Έχουμε κάνει πολλά λάθη. Αλλά σας παρακαλώ αντιμετωπίστε τα με επιείκεια. Να μην χάσω συναίσθημα.
Είχα σκέψη να χτίσω καινούριο γήπεδο. Σε μία συνάντηση με φίλαθλο του ΠΑΟΚ, μου είπε ότι έφευγε από σχολείο για να χτίσει αυτό το γήπεδο. Σκέφτηκα: Θα είναι σκεφτώ να παρατήσω την Τούμπα; Γι αυτό είχα ιδέα να χτίσω γήπεδο με μεταλλικό περίβλημα. Συνεχίζουμε συζητήσεις για νέο γήπεδο. Έχουμε ιδέες και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε μαζί.
Στο αεροδρόμιο με σταμάτησε μεγάλη κυρία και μου είπε αν είμαι ο Σαββίδης; Της είπα: Ναι ακόμη. Μου είπε ότι είμαι ΠΑΟΚ από μικρή και τώρα έμαθα ότι και το αίμα έχει μαύρο χρώμα. Είχε μεγάλη αγάπη μέσα της. Στο αεροπλάνο σκεφτόμουν αυτή την εικόνα. Πόσο πρέπει να αγαπάς τον ΠΑΟΚ για να πεις σε έναν άγνωστο αυτά τα λόγια. Δεν μπορώ να απογοητεύσω αυτούς ανθρώπους. Γι αυτό ακούστε μας. Καταλάβετέ μας. Εμείς θα είμαστε ειλικρινείς».
Θεόφιλος Λεονταρίδης Βουλευτής Σερρών: «Αγαπώ το ποδόσφαιρο, το ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, το τίμιο ποδόσφαιρο. Όλοι συμφωνούμε με τον πρόεδρο και τις προτάσεις που έκανε. Είναι τυχερός ο ΠΑΟΚ που τον έχει πρόεδρο. Αλλά και ο Σαββίδης είναι τυχερός που έχει τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο του στο πλευρό του. Το πλάνο σας είναι πράγματι φιλόδοξο. Όλοι μας θα είμαστε συμπαραστάτες. Θα μπορέσουμε να παλέψουμε τα προβλήματα».
Θόδωρος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Θέρμης: «Ίσως να διαφωνούμε σε εκτίμηση που έχεις για την κατάσταση στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί για στόχο σου που έχεις για την ομάδα. Τα λεγόμενά σου μου δημιούργησαν ανησυχία. Ανησυχία και ως δήμαρχος που επέλεξες να βρίσκεται στο σχεδιασμό σου για την επένδυση. Θέλω να σε ρωτήσω: Αν δεν αποδεχθούν την πρότασή σου για διευθέτηση χρεών, αυτό θα σημάνει τέλος εποχής Σαββίδη, ή μία επιβράδυνση επένδυσης;».
Σαββίδης: «Δεν θα απαντήσω τι θα κάνω αν δεν με ακούσουν. Ότι και να κάνω θα ζητήσω κατανόηση από τον κόσμο. Αν κάποιος έκλεβε αυτά τα χρήματα τότε η πολιτεία θα τον τιμωρούσε. Αν δεν γίνει τίποτα, θα αλλάξω σελίδα του ΠΑΟΚ. Αν δεν με ακούσουν τοτε δεν είμαι πεποισμένος ότι δεν θέλω να κάνω σοβαρές επενδύσεις σε χώρα που δεν ακούν. Σας λέω πάρτε χρήματα, μου λέτε δεν θέλω, ε τότε φεύγω.
Ο Δήμαρχος ξέρει πολύ καλά ότι είμαι σκληρός Πόντιος κι εγώ μπορώ να κάνω βήματα που δεν μπορώ να καταλάβω. Θέλω να γίνω μέλος κι αρχηγός της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Και σε όσους χρωστάει ο ΠΑΟΚ πληρώσαμε και ξοφλήσαμε. Είδατε ότι δώσαμε 12 εκατ. σε οφειλές. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πως απαιτείς να πληρώσουμε 200% προσαυξήσεις και να διαλύεις την σταθερότητα της οικονομίας. Δεν μίλησα για τον εαυτό μου γιατί ξέρετε ποιος είμαι. 8 χρόνια ήμουν βουλευτής, 4 χρόνια ήμουν στο συμβούλιο στο Στρασβούργο. 4 χρόνια στην Κοινοπολιτεία.
Επενδύσεις στην κοινωνική σφαίρα, πρέπει να τις προστατεύει το κράτος με άλλον τρόπο. Είναι ορισμένες παύσεις καταβολής φόρων κι άλλες ενέργειες. Έτσι λέω με σωστή αντιμετώπιση. Πως γίνεται να έχουν 6 κι 7 φορές χαμηλότερη φορολογία φυσικών προσώπων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη; Του είπα του Σαμαρα ότι ένα χρόνο που βάζω βενζίνη, δεν μου χουν δώσει απόδειξη. Ό,τι και να αγόρασα δεν μου έδιναν απόδειξη. Γιατί; Γιατί τον κόσμο δεν τον συμφέρει να πληρώνει φορολογία μ' αυτήν την κλίμακα. Και αυτό ζημιώνει το κράτος. Για ποιο λόγο δεν πληρώνουν οι ομάδες; Γιατί δεν τους συμφέρει. Όταν ένας παίκτης θέλει 2 εκατ. το χρόνο και θέλω να κάνω μεγάλη ομάδα πρέπει να τα πληρώνω. Ο μεγάλος παίκτης έχει μεγάλες απαιτήσεις. Για ποιο λόγο να πληρώσω 75% των 2 εκατ. φορολογία;
Δεν είπα τυχαία ότι ο ΠΑΟΚ είναι εκτός πολιτικής, μια δυο βδομάδες πριν η Χ.Α. στην δική της συνείδηση, έλεγε διάφορα. Επιτρέπεται το πρόβλημα με τον Κάτσε να το αναγάγουν σε πολιτικό; Ο ΠΑΟΚ θα λύνει τα εσωτερικά του προβλήματα μόνος του.
Πιστέψτε με, σήμερα ο ΠΑΟΚ είναι η Θεσσαλονίκη, είναι η Βόρεια Ελλάδα. Αλλά θα έρθει η μέρα που ολόκληρη η Ελλάδα θα αποτελεί χώρο του ΠΑΟΚ. Και θα έρθει αυτή η μέρα. Όταν με γέννησε η μάνα μου ξέχασε να μου μάθει την όπισθεν. Μόνο μπροστά πάμε. Με σας συζητούσα θέματα ένα χρόνο, που αν ήμουν δήμαρχος θα το έλυνα σε μια μέρα. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να κάνουμε σχέδια. Έτσι λοιπόν σήμερα γνωρίζουμε ότι σήμερα είναι η γη του Δήμου Θέρμης.
Η Χρυσούλα Γιαταγάνα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες: «Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ομάδα χωρίς φιλόδοξα σχέδια και πριν ξεκινήσει πρωτάθλημα το έχει κερδίσει. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Εμάς μας αδικούν συνέχεια. Κάνατε ένα φιλόδοξο σχέδια με 150 εκατομμύρια σε βάθος χρόνου. Βρίσκεται δυσκολίες. Πολεμήστε το. Εδώ οι Μακεδόνες αγαπούν τον ΠΑΟΚ. Οι ΠΑΟΚτσήδες θέλουν να κερδίσουν το πρωτάθλημα».
Ο Στρατηγός Φράγκος: «Άκουσα το πενταετές πρόγραμμα και την επένδυση των 80 εκατομμυρίων. Με μεγάλη μου χαρά διαπίστωσα την μεγάλη παρουσία εκπροσώπων του κοινοβουλίου. Εκτιμώ ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν είπαν ότι θα συμπαρασταθούν. Θα ρωτήσω: Χωρίς να αναφέρομαι σε ομάδα, ξέρω ότι υποβιβάστηκε και της χαρίστηκαν τα χρέη. Η Τρόικα λέει ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να πληρώσει προσαυξήσεις. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εν μέσω κρίσης άλλος περιφερειάρχης δίνει 20 εκατομμύρια για γήπεδο που... θα γίνει. Και εδώ δεν δέχονται χρήματα. Πως γίνεται αυτό;»
Σαββίδης: «Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι στα πλαίσια κοινής λογικής. Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν θα δείξει με δάκτυλο μειονεκτήματα άλλων. Ότι θέλουν ας κάνουν. Θέλουμε να μας ακούσουν. Σας δίνω τον λόγο μου ότι στην θητεία μου, αυτά τα προβλήματα δεν θα υπάρχουν. Εννοώ αυτά που είπα στην ομιλία μου σαν λάσπη στο σώμα του ΠΑΟΚ. Όταν χάσαμε με Σάλκε στεναχωρήθηκα γιατί άλλη ομάδα χαίρονταν με τα χρήματα που κέρδισε. Ήμουν ακόμη φίλαθλος στην Ρωσία, όταν ήμουν υπέρ του Ολυμπιακού, όταν έπαιζε στην Ευρώπη. Τώρα αδιαφορώ αν είναι ελληνική ομάδα. Έχασαν προχθές και σκέφτηκα ότι αυτή είναι η τιμωρία τους».
Ο Αλέκος Κοντός, πρώην υφυπουργός: «Ένας ομογενής είναι πολύ σημαντικό που τώρα επενδύει στην πατρίδα μας. Από πολλούς ακούμε λόγια, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης το έχει κάνει πράξη αυτό. Η συζήτηση ξέφυγε και πήγε σε θέμα επενδυτικό. Κανείς δεν θα έρθει να αγοράσει προβληματική επιχείρηση αν δεν χαριστεί μεγάλο κομμάτι από τα χρέη. Και ο ΟΣΕ για να ιδιωτικοποιηθεί πρέπει να χαριστεί μεγάλο μέρος χρεών. Γιατί γίνεται σε όλους χάρισμα χρεών και στον ΠΑΟΚ γιατί δεν χαρίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις; Το θέμα πρέπει να περπατήσει με κοινοβουλευτική παρέμβαση μέσα στην Βουλή».
Σαββίδης: «Οι περισσότεροι στην Βουλή είναι οπαδοί του Ολυμπιακού».
Κοντός: «Εμείς πρέπει να στηρίξουμε το αίτημα του ΠΑΟΚ. Να καταθέσουμε τροπολογία για διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για τις ΠΑΕ. Αυτή είναι η λύση».
Ραχήλ Μακρή, βουλευτής Κοζάνης: «Εχετε λίαρ τζετ;
Σαββίδης: «Γιατί ρωτάτε; Ένα κοστούμι έχω...».
Μακρή: «Αν είχατε θα το διαθέτατε στους προέδρους ΤΑΥΠΕΔ, σε πολιτικούς και θα σας έλυναν προβλήματα και θα σας ανέθεταν έργα...».
Σαββίδης: «Στο δικό μου αεροπλάνο πετάνε ωραίες γυναίκες σας εσάς. Προτιμώ να συζητάω με ωραίες γυνα'οκες σε μεγάλα ύψη και όχι άλλα... Και στην Ρωσία τα χρήματα που βγάζω δεν έρχονται μέσα από κυβερνητικές πρακτικές. Είναι ιδιωτικά. Τις παρατηρήσεις σας θα τις λάβω σοβαρά υπόψιν. Στο αεροδρόμιο θα δείτε ένα μεγάλο μαύρο αεροπλάνο με τον Αετό».
Χατζηδημητρίου: «Ο κ. Βεζυρόπουλος μέλος οικονομικών της Βουλής θα αναλάβει να συντάξει ερώτηση. Όσοι θέλουν ας την υπογράψουν...».
Κούλης Γεδεών (επιχειρηματίας, εκπρόσωπος συνδέσμου εξαγωγέων): «Στην χώρα που επενδύετε έχουμε βάλει φυλακή τον Κολοκοτρώνη. Δεν γνωρίζω αν το κότερό σας το έχετε σε εταιρία του εξωτερικού. Κύριε Σαββίδη όλο το σύστημα κολλάει σε αυτό που λέγεται οριζόντια πολιτική. Σωστά πρέπει να υπάρχουν προσαυξήσεις και κολλάνε σε αυτό. Σε όλα τα μέρη του κόσμου υπάρχει άλλη λογική. Η κατά περίπτωση πολιτική. Είναι κατ εξοχήν πατριωτική πολιτική. Αυτό κάνουν και οι Γερμανοί. Η Γερμανική δικονομία έπρεπε να εξαφανίσει την Siemens. Η πατριωτική πολιτική όμως τους οδήγησε σε συμβιβασμό με την επιχείρηση και με στελέχη της επιχείρησης. Η εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να πείσετε τους πολιτικούς να αλλάξουν την πολιτική από την οριζόντια στην κατά περίπτωση...».
Δημοκράτης Παπαδόπουλος: (ΑΣ ΚΑΙ ΠΑΕ ΠΑΟΚ): «Αγανάκτησα επειδή κάποιοι βουλευτές δεν ήρθαν και κάποιοι άλλοι πήραν τον λόγο και έφυγαν. Σήμερα ο κ. Σαββίδης τους έκανε την τιμή να τους καλέσει σε σημαντική εκδήλωση. Φαίνεται ότι δεν έλαβαν το μήνυμα. Ένα δίκαιο αίτημα να πληρώσει 11 εκατομμύρια δεν βρίσκει συμπαραστάτες. Μίλησαν και είπαν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε... Νομίζω η πρόταση του κ. Κοντού είναι η πιο ρεαλιστική. Όλοι πρέπει να συνταχθούν με τον κ Σαββίδη. Να κατατεθεί η τροπολογία και να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του ΠΑΟΚ. Βρέθηκε ένας να βάλει χρήματα στην Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα να αλλάξουν άποψη και να συνταχθούν με το αίτημα του κ. Σαββίδη».
Σαββίδης: «Ολοκληρώνουμε την συνάντηση. Φεύγω θέλοντας και άλλη επικοινωνία μαζί σας. Δεν έχω πρόβλημα και δέκα ώρες μπορώ να μιλάω. Αλλά οι σκέψεις μου έχουν πάει στην Τούμπα. Τώρα έχουμε ματς. Τώρα σκέφτομαι το ματς. Σας ευχαριστώ επειδή ήρθατε».
SentraGoal