Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση των επιτοκίων κατά 1,5 μονάδα στα επιχειρηματικά δάνεια

Σε γενναία μείωση των επιτοκίων κατά 1,5 μονάδα στα επιχειρηματικά δάνεια προχώρησε χθες η Εθνική Τράπεζα. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΤΕ, το επιτόκιο για δάνεια κεφαλαίου κίνησης καθώς και για χρηματοδότηση πάγιων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού μειώνεται κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώνεται από 6% έως 6,35%.
Τα νέα επιτόκια, που είναι και τα χαμηλότερα της αγοράς, θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολύ σύντομα η Εθνική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει και νέες μειώσεις, πάνω από 1 μονάδα, στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων που έχουν τα νοικοκυριά και κυρίως στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης.

Ο χορός των μειώσεων ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και την αρχή έκανε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, που μείωσε κατά 1 μονάδα τα βασικά επιτόκια επιχειρηματικής πίστης, όπως και το επιτόκιο των πιστωτικών της καρτών, ενώ σε μικρότερη μείωση κατά 0,25 της μονάδας προχώρησε και η Eurobank.
«Η πολιτική της Εθνικής Τράπεζας για παροχή, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, χαμηλού κόστους ρευστότητος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, υλοποιείται» αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της ΕΤΕ και ακόμα επισημαίνουν πως: από τον Ιούλιο η μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτάνει τις 1,75 μονάδες και εξακολουθούν να είναι τα χαμηλότερα της αγοράς.

Οι δύο μειώσεις

Ειδικότερα τα βασικά επιτόκια της Εθνικής, από τη Δευτέρα (με ενσωματωμένες και τις δύο μειώσεις θα έχουν ως εξής):
Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης 6%.
Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω υπερανάληψης (overdraft) 6%.
Επιχειρηματικά δάνεια για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό 6,25%.
Δάνεια επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων 6,35%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank τις επόμενες βδομάδες πρόκειται να ανακοινώσει με τη σειρά της μειώσεις στα επιτόκια δανείων.

2,06 ΔΙΣ.
Χαμηλότοκα δάνεια

Χαμηλότοκα δάνεια ύψους 2,06 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα χορηγήσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 825 εκατ. ευρώ και άλλα 1,2 δισ. μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των προγραμμάτων: Εξοικονομώ κατ' Οίκον, Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης, του Ταμείου Δανειοδοτήσεων Νήσων, Jeremie, Jessica, ΕΤΕπ (με εγγύηση από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ελληνικού Δημοσίου).

Εφη Καραγεώργου

Ethnos.gr