Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Ο μεγάλος γίγαντας που... κοιμάται


«Αν δεν χαραχτεί μια σαφής πολιτική, η κτηνοτροφία μας θα συνεχίσει να παραπαίει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εισαγωγές γάλακτος και άλλων προϊόντων από το εξωτερικό», επισημαίνει στη «Μ» ο διευθυντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος.

 Της Μαριάνας Παπαδάκη

Στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που αρχίζει σήμερα στον δήμο Βόλβης, πενήντα επιστήμονες από δέκα χώρες της Ευρώπης θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την αιγοτροφία, ενώ «θα δούμε τις εξελίξεις όσον αφορά την κτηνοτροφία στον ευρωπαϊκό Βορρά αλλά και στον ευρωπαϊκό Νότο», τονίζει ο κ. Αρσένος. Ο ίδιος σημειώνει ότι «στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το γίδινο γάλα και η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει αρκετές χιλιάδες τόνους τον χρόνο. Δυστυχώς όμως δεν καλύπτει ούτε τις δικές της ανάγκες για να παράγει τυροκομικά προϊόντα. Οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν δύο εκατομμύρια γίδια, έχουν κατακτήσει την αγορά με τα τυροκομικά τους, ενώ εμείς που έχουμε πέντε εκατομμύρια γίδια αγοράζουμε και τρώμε κατσικίσιο τυρί από τη Γαλλία. Θεωρώ ότι η κτηνοτροφία μας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν γίγαντα, αλλά εμείς την έχουμε αφήσει να παραπαίει σαν βάρκα χαμένη στο πέλαγος».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
«Στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ παρακολουθούμε σε μηνιαία βάση μονάδες κτηνοτροφίας με γίδια και στηρίζουμε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Το συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ίσως ένα βήμα παραπάνω όσον αφορά την κτηνοτροφία στη χώρα μας αλλά και μέσα στην Ευρώπη. Το βασικό σημείο στην Ελλάδα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη: δηλαδή δεν κάνουμε μια κτηνοτροφία που υποβαθμίζει το περιβάλλον αλλά μια κτηνοτροφία που θα στηρίξει την παραγωγική δομή, παραδείγματος χάριν τον τουρισμό. Επιλέξαμε τον Σταυρό και τη Χαλκιδική για να δείξουμε ότι η ανάπτυξη γίνεται με δράσεις οι οποίες έρχονται να στηρίξουν διαχρονικά τη διατήρηση των τοπικών κοινωνιών, όπως είναι η κτηνοτροφία που θα παράγει μια σειρά από καινοτόμα προϊόντα. Στόχος μας είναι αυτά τα προϊόντα να συνδεθούν με τον τουρισμό - να μπορεί δηλαδή ένας τουρίστας να επισκεφθεί τη χώρα μας και να φάει τοπικά προϊόντα. Στην Ιρλανδία, στη Σκοτία, στην Ιταλία, ακολουθούν αυτό τον δρόμο και έχουν τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ εμείς μετά βίας προσπαθούμε να κρατήσουμε τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας το καλοκαίρι», εξηγεί ο κ. Αρσένος. Και συμπληρώνει: «Στο συνέδριο θα δούμε πώς κινείται η κτηνοτροφία, ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές και οι προκλήσεις, τι δυνατότητες υπάρχουν για καινοτόμα προϊόντα, πώς μπορεί να στηριχθεί η παραγωγή. Υπάρχει μια σειρά από επιστήμονες, κτηνιάτρους, γεωπόνους, δασολόγους, οικονομολόγους, ανθρώπους που εμπλέκονται στη χάραξη της ευρωπαϊκής προοπτικής, και θα δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε εμείς εδώ να κερδίσουμε κάποια τεχνογνωσία από αυτούς τους συναδέλφους μας».

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Οι εργασίες της 3ης ετήσιας συνάντησης του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SOLID (Sustainable Organic and Low Input Dairying - Βιώσιμη παραγωγή γάλακτος από οικολογικές και εκτροφές χαμηλών εισροών) αρχίζουν σήμερα στο ξενοδοχείο «Rihios Hotel» στον Σταυρό Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Μαΐου. «Είναι η ετήσια συνάντηση ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος, που κάθε χρόνο πραγματοποιείται σε άλλη χώρα. Φέτος γίνεται στην Ελλάδα, πέρυσι έγινε στην Ιταλία και του χρόνου θα γίνει στη Νορβηγία», λέει ο κ. Αρσένος. Το διεθνές συνέδριο οργανώνεται από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής σε συνεργασία με τον δήμο Βόλβης και συμμετέχουν επιστήμονες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Φιλανδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 11 Μαΐου οι σύνεδροι θα επισκεφθούν κτηνοτροφικές μονάδες εκτροφής γιδιών αλλά και οικογενειακά τυροκομεία του δήμου Βόλβης. Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν επιλεγμένους φορείς από τη γαλακτοβιομηχανία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και ομάδες συμβούλων επιχειρήσεων. Οι εργασίες του συνεδρίου εστιάζονται στην εκτροφή μηρυκαστικών, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, στη μεταποίηση των προϊόντων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μελλοντική εξέλιξη των επιμέρους κλάδων.
Η ελληνική συμμετοχή βασίζεται αποκλειστικά στην κυρίαρχη θέση της Ελλάδας στην εκτροφή γιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στόχος είναι η αξιοποίησή τους για την παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα.