Η διάταξη αυτή δεν έχει τροποποιηθεί και επομένως οι ασφαλισμένοι δεν επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες ανατροπές στα όρια ηλικίας. Τυχερές είναι και οι μητέρες ανηλίκων που καλύπτονται από το Δημόσιο, τα ειδικά Ταμεία και το ΙΚΑ, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης αλλά και τον ασφαλιστικό φορέα η πόρτα εξόδου ανοίγει από τα 50 έως και τα 60, ρύθμιση που ωστόσο δεν έχει εφαρμογή στον ΟΑΕΕ.
Για όσους συμπληρώνουν 25ετία
Ευνοϊκή «μεταχείριση» έχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης, με την ηλικία εξόδου να εξαρτάται και από το εάν υπάρχουν ανήλικα τέκνα. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς η έξοδος γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη (όπου προβλέπεται μειωμένη, καταβάλλεται στα 62). Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών.
Σημειώνεται πως όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά όταν ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Το τμηματικό ποσό στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μειωμένο από 6% έως 30% σε σχέση με το όριο που αποδίδει πλήρη σύνταξη ο συμμετέχων φορέας και είναι αδιάφορη η ηλικία συνταξιοδότησης από τον απονέμοντα φορέα.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως στις περιπτώσεις που έχει ήδη θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, δεν είναι δυνατή η εξαγορά πλασματικών ετών των νόμων 3863/2010 και 3996/2011 καθώς και του νόμου 3865/2010. Αντιθέτως όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με διατάξεις της νομοθεσίας που έχουν τροποποιηθεί έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στα πλασματικά έτη (π.χ. σπουδές, στρατός, παιδιά).
newsbomb.gr