Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ο βάτραχος... τούς έστειλε στον εισαγγελέα


Ευρωπαίοι βιολόγοι πραγματοποιούσαν έρευνα για σπάνιο είδους βατράχου που ζει στον ποταμό Έβρο και… συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη χωρίς άδεια.

 Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι πέντε συλληφθέντες από το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος τους παρέπεμψε στο Αυτόφωρο και εκεί αθωώθηκαν.
Οι εξηγήσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς οι συλληφθέντες αλλά και οι αποδείξεις ότι φωτογραφίζουν το συγκεκριμένο σπάνιο είδος βατράχου, παρότι φαίνεται να έπεισαν τις διωκτικές αρχές, ωστόσο όμως ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για παραβίαση της ζώνης ασφαλείας προκαλύψεως στην περιοχή των Φερών Έβρου.
Οι δύο Ολλανδοί ηλικίας 37 και 24 χρόνων, οι δύο Βέλγοι ηλικίας 32 και 24 χρόνων και μία 29χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκαν χθες τα ξημερώματα στις όχθες του ποταμού Έβρου από αστυνομικούς του τμήματος συνοριακής φύλαξης Φερών. Οι συνοριακοί πίστεψαν ότι πρόκειται για διακινητές μεταναστών και γι’ αυτό τους προσήγαγαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Εκεί τους ενημέρωσαν πως παραβίασαν τη στρατιωτική ζώνη, ωστόσο οι ίδιοι απάντησαν πως δεν μπόρεσαν να αντιληφτούν ότι η κίνησή τους στην περιοχή απαγορεύεται, ενώ επέμειναν ότι οι τέσσερις πρώτοι είναι βιολόγοι και η Γερμανίδα ψυχολόγος, που ερευνούν το συγκεκριμένο είδος βατράχου στην περιοχή.
Στη φωτογραφική τους μηχανή, που κατασχέθηκε, βρέθηκαν φωτογραφίες που πήραν από το συγκεκριμένο είδος βατράχου, όπως και άλλες από ερπετά που βρίσκονται στην ελληνική ύπαιθρο και συγκεκριμένα οχιές. Οι συλληφθέντες επισήμαναν στους αστυνομικούς πως πριν από τον Έβρο είχαν επισκεφτεί και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου πραγματοποιούν την έρευνα για ερπετά και αμφίβια. Διευκρίνισαν πως δεν απασχολούνται σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά γνωρίστηκαν από το κοινό τους ενδιαφέρον μέσω διαδικτύου. Ενημέρωσαν μάλιστα τις αρχές για τις περιοχές τις οποίες επισκέφτηκαν στην Ελλάδα, μέχρι και για τα είδη ερπετών που φωτογράφισαν από κάθε μία.
Χθες το μεσημέρι, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, καθώς αστυνομικοί υποστήριζαν ότι δεν μπορούσαν να τους αφήσουν ελεύθερους, πιστεύοντας τους ισχυρισμούς τους, αν αυτοί δεν κριθούν από τη δικαιοσύνη. Συμπλήρωναν πως στην περιοχή του Έβρου κινούνται αλλοδαποί και από την Ευρώπη, που ασχολούνται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, όπως και με τη φωτογράφηση στρατιωτικών περιοχών των συνόρων. Έλεγαν ακόμη ότι στο συγκεκριμένο σημείο η απαγόρευση της πρόσβασης είναι γνωστή με τις πινακίδες που υπάρχουν ειδικά για απαγόρευση φωτογράφησης. Πάντως, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα χωρίς να έχουν συνήγορο υπεράσπισης, όπως και στο δικαστήριο, ενώπιον του οποίου παρουσίασαν τα ίδια στοιχεία και κρίθηκαν αθώοι.