Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Παρέμβαση για τα «κόκκινα» δάνεια του Νότου


Οταν ο Μάριο Ντράγκι έλεγε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να διασώσει την Ευρωζώνη εννοούσε ότι θα υιοθετήσει ακόμη και ανορθόδοξα μέτρα για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Σε αυτά περιλαμβάνεται, προφανώς, ακόμη και το σπάσιμο ορισμένων «ταμπού», όπως η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών στις χώρες του Νότου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», που επικαλείται κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα κρατών του Νότου, προκειμένου να αποκλιμακώσει την πίεση που δέχονται οι χώρες αυτές λόγω της κρίσης.
Εταιρείες στην Ισπανία ή την Ιταλία, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα από τις τράπεζες, κάτι που πλέον αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα της Ευρωζώνης. Στόχος της ΕΚΤ είναι να δώσει νέα ώθηση στα λεγόμενα «Asset Backed Securities» (ABS), δηλαδή στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα ενυπόθηκα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τη μεταφορά του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκειά τους και να μπορέσουν να χορηγήσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το 23μελές συμβούλιο της ΕΚΤ φέρεται, σύμφωνα πάντα με τη «Welt» να συζητά ακόμη και την απευθείας εξαγορά τέτοιων στοιχείων από τις τράπεζες, γεγονός που έχει χωρίσει τους κεντρικούς τραπεζίτες σε δύο στρατόπεδα, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα, θεωρείται πολύ να πιθανόν ο Ντράγκι, που προωθεί την πρωτοβουλία αυτή, να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Η αναβίωση των στοιχείων ενεργητικού που υποστηρίζονται από εγγυήσεις βρίσκει επί της αρχής σύμφωνους τους τραπεζίτες στο σύνολό τους, ακόμη και εκείνους που είχαν αμφιβολίες για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, για αρκετούς τραπεζίτες και οικονομολόγους, το μόνο που θα έπρεπε να κάνει η ΕΚΤ θα ήταν να περιοριστεί στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και όχι να προχωρήσει στην απευθείας εξαγορά στοιχείων.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΚΤ «κινδυνεύει» να μετατραπεί σε... bad bank για τις χώρες του Νότου και αυτό δύσκολα «καταπίνεται» από κάποια μέλη του συμβουλίου. Στο «στρατόπεδο» που εκφράζει αυτό το σκεπτικό βρίσκεται ο... συνήθης ύποπτος Γενς Βάιντμαν της Bundesbank, ο Γεργκ Ασμουσεν και ο Ιβ Μερς του Λουξεμβούργου. Τα ΑBS έχουν αποκτήσει κακή φήμη κατά τη διάρκεια της κρίσης και μάλιστα οι μεγάλες απώλειες στην αξία τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωσή της. Οπότε εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα έπρεπε να μπει η ίδια σε αυτήν την αγορά.
Οι δηλώσεις
Σύμφωνα με τη «Welt», εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Την προηγουμένη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε πει πως η ΕΚΤ αποφάσισε την έναρξη διαβουλεύσεων με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικά με πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας λειτουργικής αγοράς για στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις επί του ζητήματος αυτού.
Το πρόβλημα, πάντως, που επισημαίνει η εφημερίδα είναι ότι ακόμη κι αν αποφασιστεί άμεσα η εξαγορά «κόκκινων» δανείων από την ΕΚΤ, θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του. Τόσο μεγάλο, δε, που τελικώς ίσως να αποτελέσει μόνο ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα της ΕΚΤ για μελλοντική χρήση, σε κάποια επόμενη οικονομική κρίση.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Ethnos.gr