Προσωρινή διακοπή των κινητοποιήσεων προκειμένου να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, ενόψει ενδεχόμενης νέας σύγκρουσης με την κυβέρνηση, στην περίπτωση που γίνουν απολύσεις το 2013, αποφάσισε το μεσημέρι η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Όπως σημειώθηκε από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τις επόμενες ημέρες οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας καλούνται να οργανώσουν συλλογικές διαδικασίες συζήτησης για την επόμενη ημέρα του αγώνα. Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι καλούνται να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν τη δράση τους. «Να αποτιμήσουμε κριτικά τα λάθη και τις αδυναμίες όλων», όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα οι προσφυγές για προσωρινή διακοπή της διαθεσιμότητας από εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά την Ξάνθη (όπου το Πρωτοδικείο δικαίωσε 13 ΙΔΑΧ του δήμου Ξάνθης), την Κοζάνη (το Πρωτοδικείο δικαίωσε 17 ΙΔΑΧ του Δήμου), την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (που δικαιώνει 6 ΙΔΑΧ του ΓΕΣ) και την Πάτρα (όπου το Πρωτοδικείο δικαίωσε 35 ΙΔΑΧ), σειρά έχουν νέες προσφυγές.
Την Πέμπτη εκδικάζεται η προσφυγή εργαζομένων στους δήμους Αθηναίων και Σπάτων-Αρτέμιδος (που αφορά 40 άτομα), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδικασθεί η προσφυγή 19 εργαζομένων από το δήμο Ν. Ιωνίας. Επίσης, προσφυγές γίνονται από εργαζόμενους σε Άρτα, Βόλο και Ιωάννινα, ενώ καθημερινά αυξάνει ο αριθμός όσων εργαζομένων προσφεύγουν.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπαλασόπουλος, 800 άτομα έχουν ήδη διαγραφεί από τα Μητρώα Ανθρώπινου Δυναμικού. «Η κυβέρνηση προσπάθησε να μας βάλει να τσακωθούμε μεταξύ μας», είπε. «Όλα τα έκανε για να δημιουργήσει προστριβές και αντιπαραθέσεις, διότι στην πραγματικότητα δεν έχει στοιχεία. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δικές μας εκτιμήσεις στη διαδικασία, όπως την ορίζει το υπουργείο, υπάγονται 1.600 άτομα και όχι 800 που διέγραψε από το Μητρώο». Επίσης, διέψευσε τη δήλωση του υπουργείου ότι 250 Δήμοι έχουν αποστείλει στοιχεία για τους υπαλλήλους τους και σημείωσε ότι οι αιρετοί σε πολλά σημεία βοήθησαν τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, από την άλλη πλευρά, τόνισε, «συμφώνησαν να υπάρξει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να φύγει από την πλάτη τους η ευθύνη». Και επισήμανε ότι «οι κινητοποιήσεις των 40 ημερών εξόντωσαν οικονομικά τους συναδέλφους».
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, μέλος της Ε.Ε. και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), Β. Πολυμερόπουλος, δήλωσε ότι «μπορούμε να κάνουμε διάλογο, αλλά και σκληρή αντιπαράθεση. Θα πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους, εάν προχωρήσουν σε απολύσεις». Υπήρξε ιδιαιτέρως επικριτικός προς το δήμαρχο Αθηναίων, για τον οποίον ισχυρίσθηκε ότι «αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Ήταν απών, ενώ θα έπρεπε να είναι παρών σε όλη τη διαδικασία».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της ΑΣΚ-ΟΤΑ και μέλος της Ε.Ε., Θ. Μπιζάς, δήλωσε ότι «τρομοκράτες δεν είμαστε εμείς. Τρομοκράτες είναι αυτοί που στέλνουν τον κόσμο να κοιμάται στα χαρτόκουτα, αυτοί που οδηγούν ανθρώπους να κρύβουν το πρόσωπό τους από ντροπή όταν αναγκάζονται να πηγαίνουν με τα παιδιά τους στα συσσίτια, αυτοί που οδηγούν τον κόσμο στην αυτοκτονία. Εμείς θέλουμε να τρομοκρατήσουμε αυτούς που ασκούν αυτή την πολιτική».
Εκ μέρος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο εκπρόσωπος της παράταξης Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ και μέλος της Ε.Ε., Ν. Αδαμόπουλος, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει καταλύσει κάθε έννοια Συνταγματικότητας και ευνομίας του ίδιου του αστικού πολιτεύματος που υποδύεται ότι προστατεύει. Ο αγώνας μας δεν είναι ο αγώνας μιας συνδικαλιστικής παράταξης. Είναι αγώνας του λαού, της ελληνικής κοινωνίας».
newsit