Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Δικαστικό μπλόκο στη διαθεσιμότητα


ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ

Φρενάρουν το ένα μετά το άλλο τα Πρωτοδικεία το μέτρο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, «παγώνοντας» τις σχετικές αποφάσεις με προσωρινές δικαστικές διαταγές, που ισχύουν μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, οπότε οι εργαζόμενοι παραμένουν κανονικά στις δουλειές τους.

Χθες εξέδωσαν τέτοιες προσωρινές διαταγές τα Πρωτοδικεία Κοζάνης και Πάτρας «παγώνοντας» για τουλάχιστον 2-3 μήνες τη διαθεσιμότητα 49 συνολικά δημοτικών υπαλλήλων, ενώ αντίστοιχη απόφαση προηγήθηκε στο Πρωτοδικείο Ξάνθης.
Εντολή
Το Πρωτοδικείο Κοζάνης διατάσσει μάλιστα τον δήμο να συνεχίσει να αποδέχεται την εργασία 15 διοικητικών υπαλλήλων του (που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα) και να καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές τους τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση της αίτησής τους (στις 27-2-2013), οπότε και θα ξανακριθεί το ενδεχόμενο να παραταθεί το «πάγωμα» μέχρι την απόφαση.
Οι υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με διαγραφή τους από το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με ενέργεια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης γιατί ο Δήμος Κοζάνης δεν έστειλε στο υπουργείο στοιχεία για τη διαθεσιμότητα.
Κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής επικρίθηκαν οι ενέργειες του υπουργείου ως αντισυνταγματικές, γιατί προσβάλλουν τη φύση των ΟΤΑ ως αυτοδιοικούμενων νομικών προσώπων όπου δεν υπάρχει εξουσία του υπουργείου να μεταβάλλει τις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα αναπτύχθηκαν επιχειρήματα για αντισυνταγματικότητα της νομοθεσίας για τη διαθεσιμότητα και την αντίθεσή της προς διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου.
Στην Πάτρα το «πάγωμα» ισχύει τουλάχιστον μέχρι 13-2-13, οπότε θα συζητηθούν οι νέες αιτήσεις.
ΑΛEΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
"Εθνος¨"