Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Χαλκοθήρες σε δράση


Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί πλέον σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη το φαινόμενο της κλοπής μετάλλων, κυρίως του χαλκού, με δεδομένο ότι η τιμή του έχει πενταπλασιαστεί.


 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Η «μαφία» του χαλκού δεν διστάζει να ξηλώνει ακόμα και αλεξικέραυνα από σχολεία προκειμένου να πάρει τα «πολύτιμα» μέταλλα, ενώ έχει ρημάξει μετασχηματιστές της ΔΕΗ, αγροτικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ, ράγες του ΟΣΕ και άλλες υποδομές που μπορεί να περιέχουν μεταλλικά αντικείμενα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα από τις κλοπές μετάλλων έχουν υποστεί τα δίκτυα της ΔΕΗ, από την οποία επιτήδειοι έχουν αφαιρέσει 1.308 μετασχηματιστές στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη, με ζημίες που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 5,5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής διευθυντής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Ιορδάνης Αμανατίδης, το 2010 σημειώθηκαν 250 κλοπές μετασχηματιστών, το 2011 αυξήθηκαν σε 600 και το 2012 έφτασαν τις 1.500.
Αντίστοιχα μεγάλες απώλειες μετρούν και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα της περιφέρειας, καθώς οι δράστες ξηλώνουν τα πάντα (αντλίες νερού, σωλήνες ύδρευσης και άρδευσης), με το κόστος των ζημιών να φτάνει φέτος τα 300.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Κανάκας, οι κλοπές είναι πάρα πολλές, κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη, όταν ξεκινά η περίοδος του ποτίσματος, οπότε και διαπιστώνεται ότι λείπουν από μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια στα αντλιοστάσια μέχρι και κινητήρες ποτιστικών μηχανημάτων και σωληνώσεις των δικτύων άρδευσης.
Ενδεικτικό μάλιστα της ευρηματικότητας των κλεφτών ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε πέρυσι στην περιοχή του Λουδία, όπου οργανωμένη ομάδα έσκαψε σήραγγα κάτω από φυλασσόμενο με συναγερμούς χώρο και κατάφερε να αποσπάσει μεγάλη ποσότητα μετάλλων.

Μέτρα προστασίας
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ήδη η ΔΕΗ σε συνεργασία με την αστυνομία λαμβάνει μέτρα, όπως η φύλαξη των χώρων των αντλιοστασίων, η αποξήλωση των μετασχηματιστών με ασφαλή τρόπο από συνεργεία της ΔΕΗ και η φύλαξή τους σε ειδικούς χώρους, η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των 50.000 υποσταθμών της ΔΕΗ στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, η αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης του μετασχηματιστή ώστε να είναι δύσκολη η αποκόλλησή του. Ακόμη, μελετάται η αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μετατραπεί το αδίκημα της κλοπής από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Β. ΕΛΛΑΔΑ Σαν μανιτάρια φυτρώνουν οι μάντρες - χυτήρια  
Σε μάντρες-χυτήρια μετάλλων καταλήγουν οι μεγάλες ποσότητες του κλεμμένου χαλκού από τις διάφορες σπείρες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών δέχονται τα κλοπιμαία μέταλλα, τα οποία δικαιολογούν με εικονικά τιμολόγια προκειμένου να ξεφεύγουν από τις οικονομικές αρχές.
«Στις αρχές του χρόνου λειτουργούσαν δώδεκα τέτοιες μάντρες στον νομό Θεσσαλονίκης και σήμερα έχουν αυξηθεί σε 52», επισήμανε χθες, μιλώντας στη σύσκεψη, ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας Αντώνης Τζιτζής. Αυτό παρατηρείται λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του χαλκού, που πωλείται στη μαύρη αγορά έναντι 3 και 4 ευρώ το κιλό, όταν στη νόμιμη η τιμή του φτάνει μέχρι και τα 15 ευρώ ανά κιλό. Οι περισσότερες μάντρες διαθέτουν και δικά τους χυτήρια, προκειμένου οι ποσότητες των κλεμμένων μετάλλων να λιώνονται αμέσως και να μην είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους από τις αρχές.
Μέχρι τώρα αστυνομικοί της ασφάλειας έχουν πραγματοποιήσει εφόδους σε μάντρες, ειδικά στις περιπτώσεις σύλληψης μελών ομάδων που κλέβουν μεγάλες ποσότητες μετάλλων, ειδικά χαλκού. Στις έρευνες συμμετέχουν και μέλη του ΣΔΟΕ, για τον διοικητικό έλεγχο των ιδιοκτητών.