Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τα πρώτα θύματα της φθηνής ζέστης


Βραδυφλεγείς βόμβες αποδεικνύονται οι ξυλόσομπες, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Των Κώστα Καντούρη, Φώτη Κουτσαμπάρη

Η τραγωδία στη Μεσορόπη Καβάλας, με θύματα τρία ανήλικα παιδιά, ανέδειξε το θέμα της ασφάλειας τέτοιων εγκαταστάσεων, καθώς η πυροσβεστική κάνει λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά τον φετινό χειμώνα.
 «Όταν πέρσι είχαμε να επιληφθούμε ενός περιστατικού ανά τριήμερο για φωτιές που προκλήθηκαν από ξυλόσομπες ή τζάκια, φέτος μπορεί να λαμβάνουμε κλήσεις για τρία περιστατικά την ημέρα», τόνισε στη «Μ» πυροσβέστης, ο οποίος μετέφερε τις πρόχειρες εκτιμήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων πυρκαγιών από ξυλόσομπες. Είναι ενδεικτικό πως το 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πυροσβεστικής, έχουν καταγραφεί ήδη δώδεκα θάνατοι αποκλειστικά από τέτοιες φωτιές, ενώ ο αριθμός το 2011 ήταν κατά πολύ μικρότερος.
«Είναι λογικό να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, λόγω μεγάλης χρήσης της ξυλόσομπας», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της πυροσβεστικής, υποστράτηγος Γιάννης Καραλιάς. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα παρατηρείται ειδικά στις αρχές του χειμώνα, ενώ εφιστά την προσοχή των χρηστών, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας. «Πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις σόμπες όσο και στις καμινάδες», τόνισε ο κ. Καραλιάς.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής, τα περισσότερα σπίτια, τόσο σε πόλεις ειδικά όμως σε χωριά, τα οποία διαθέτουν σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, έχουν εγκαταστήσει ξυλόσομπες λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την ύφεση και την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν. Υπογραμμίζουν όμως πως το πρόβλημα δεν αφορά τις εστίες θέρμανσης, αλλά τον πρόχειρο τρόπο εγκατάστασης, ακόμη και τον καθαρισμό των καμινάδων. «Δεν είναι απλό θέμα να βάλεις μια ξυλόσομπα στο σπίτι. Εκτός των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται γύρω από τη σόμπα, όπως να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά, πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια και για τις καμινάδες, που είναι επικίνδυνες», επισήμαναν.
Ενδεικτικό είναι πως στη Μεσορόπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της πυροσβεστικής, η φωτιά προκλήθηκε από σημείο της καμινάδας της ξυλόσομπας, που ήταν κολλημένη σε ξύλινο δοκάρι του σπιτιού. Παρότι η οικογένεια είχε σβήσει τη σόμπα στις 3.30 τα ξημερώματα, η καμινάδα είχε πυρωθεί και το ξύλο άρπαξε φωτιά χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν. «Σιγόκαιγε επί ώρα», έλεγαν πυροσβέστες της περιοχής. Στη συνέχεια κατέρρευσε η στέγη, από την οποία καταπλακώθηκαν τα δύο αγγελούδια, 5 και 7 χρόνων, την ώρα που κοιμούνταν.

Ρύπανση της ατμόσφαιρας
Η καύση ξύλων κακής ποιότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκαλεί νέφος, το οποίο αυξάνει κατακόρυφα τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και τους επικίνδυνους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Το φαινόμενο είναι έντονο κυρίως τις ημέρες άπνοιας και σχετικά καλής θερμοκρασίας, οπότε εμφανίζεται το φαινόμενο των θερμοκρασιακών αναστροφών και οι ρύποι εγκλωβίζονται σε ζεστά στρώματα πάνω από την πόλη. Από την καύση ξύλων, σε σύγκριση με το πετρέλαιο, εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια, ενώ εκπέμπεται βενζοπυλαίνιο, το οποίο είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. «Το καθαρό ξύλο δεν προκαλεί ρύπανση, αλλά φαίνεται ότι πολλοί καίνε ό,τι βρούνε: παλέτες, βαμμένα ξύλα που έχουν χημικά, ακόμη και λάστιχα. Αυτό είναι καταστροφικό», σύμφωνα με τον Ιωάννη Μπαρμπούτη, αναπληρωτή καθηγητή Δασολογίας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ. Οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις από τη στροφή των Θεσσαλονικέων στα τζάκια και τις ξυλόσομπες καταγράφηκαν τον περσινό χειμώνα. Φέτος, μεγάλα επεισόδια υπέρβασης ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Προσοχή στους καπναγωγούς
Ο συχνός καθαρισμός των καπναγωγών, για αποφυγή ανάφλεξης της συσσωρευμένης αιθάλης, είναι το κυριότερο προληπτικό μέτρο που πρέπει να λαμβάνουν όσοι έχουν τζάκια ή σόμπες καυσόξυλων. Η πυροσβεστική συμβουλεύει: Μη ρίχνετε ποτέ εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κτλ., για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς, γιατί δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε κι εσείς οι ίδιοι. Τοποθετήστε τις σόμπες των καυσόξυλων πάνω σε μεταλλικές βάσεις, ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από τη θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοιχτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή τη σόμπα καυσόξυλων, χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μη σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά. Ποτέ μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ. Στη σόμπα πετρελαίου να ελέγχετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τη στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ, μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα. Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπεκ, γιατί αν είναι χαλασμένο, θα γίνει υπερχείλιση στον χώρο καύσης του πετρελαίου.