Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Χρυσοθήρες έσκαβαν σε ιστορικό γεφύρι!


Ένα μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των μαστόρων της Ηπείρου του 18ου αιώνα, το πέτρινο θολωτό γεφύρι του Καμπέρ Αγά στον παραπόταμο του Αράχθου Ζαγορίτικο ποταμό, κινδυνύει να καταστραφεί εξ αιτίας των… χρυσοθήρων που έκαναν παράνομη ανασκαφή αναζητώντας έναν κρυμμένο θησαυρό!

Οι σκαπάνες  των δραστών προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, καθώς γκρέμισαν ένα τμήμα του τοίχου στο πλάι της αριστερής και ένα τμήμα του στηθαίου, με αποτέλεσμα τα νερά να χτυπούν ανεξέλεγκτα το ιστορικό γεφύρι! Η δημοτική αρχή Ζαγορίου ενημέρωσε με επιστολή την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, ζητώντας να γίνουν άμεσα εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του γεφυριού, για τις οποίες υπάρχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη από τον πρώην δήμο Ανατολικού Ζαγορίου.
Το πέτρινο γεφύρι, που θεωρείται διατηρητέο μνημείο του τόπου, είχε χτιστεί τον 18ο αιώνα από τον Οθωμανό τσιφλικά της περιοχής των Μηλιωτάδων Καμπέρ Αγά, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Κατασκευάστηκε από την γκρίζα πέτρα της περιοχής που δένει αρμονικά με το τοπίο, ώστε να μοιάζει με κατασκεύασμα της φύσης!
"Πρώτο Θέμα"