Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πρόστιμο «μαμούθ» 1,9 δισ. δολαρίων στην HSBC


Πρόστιμο «μαμούθ» 1,9 δισ. δολαρίων στην HSBCΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ «ΜΑΥΡΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Πρόστιμο ύψους 1,9 δισ. δολαρίων θα πληρώσει η βρετανική τράπεζα HSBC στις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως επιβεβαίωσε η τράπεζα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματική ποινή που έχει κληθεί να πληρώσει τράπεζα για μία τέτοια υπόθεση.

Η βρετανική τράπεζα κατηγορείται ότι συνέβαλε σε ξέπλημα χρήματος που ανήκε σε καρτέλ ναρκωτικών και χωρών, στις οποίες είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.
Νωρίτερα, τη φετινή χρονιά η HSBC παραδέχθηκε ελέγχους σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, έπειτα από έρευνες της αμερικανικής Γερουσίας.
Τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώθηκε ότι εξοικονόμησε το ποσό των 1,5 δισ. δολάαρίων, προκειμένου να καλύψει πιθανού διακανονισμού ή προστίμου.
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για λάθη του παρελθόντος. Έχουμε πει ότι ζητάμε συγγνώμη για αυτά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Στιούαρτ Γκάλιβερ, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.
Ο διακανονισμός ήταν αναμενόμενος μετά από έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, ασκώντας δριμεία κριτική στην τράπεζα για ελέγχους υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.
Η έκθεση έκανε λόγο για λογαριασμούς της HSBC στο Μεξικό και τις ΗΠΑ που χρησιμοποιούσαν οι βαρόνοι των καρτέλ για να ξεπλύνουν «μαύρο» χρήμα.
Ανέφερε, επίσης, παραδείγματα, όπως τη μεταφορά 7 δισ. ευρώ μεταξύ της HSBC του Μεξικού και αμερικανικές θυγατρικές ανάμεσα στα έτη 2007 και 2008, που έγινε παρά το γεγονός ότι το Μεξικό θεωρείται το κέντρο της διακίνησης ναρκωτικών.
Ακόμη, στην έκθεση έγινε λόγος για τακτικές καταστρατηγήσεις περιορισμών σε συμφωνίες με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, καθώς και άλλα κράτη που είχαν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η HSBC παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοί της στο ξέπλυμα χρήματος δεν ήταν οι καλύτεροι.
"Εθνος"