Πρόκειται για δύο καρτέλ διεθνών ομίλων τηλεοράσεων που χειραγωγούσαν τις τιμές σε βασικά εξαρτήματα τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% ως 70% της τελικής τιμής των προϊόντων. Τα δύο καρτέλ δρούσαν παγκοσμίως για περίπου 10 χρόνια από το 1996 ως και το 2006.
Οι επτά διεθνείς όμιλοι που συμμετείχαν σε ένα ή και στα δύο καρτέλ είναι η Chunghwa, η LG Electronics, η Philips και η Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, MTPD (σήμερα θυγατρική της Panasonic) και Technicolor (πρώην Thomson).
Στην εταιρεία Chunghwa που κατήγγειλε το καρτέλ δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ σε κάποιες άλλες επιβλήθηκε μειωμένο πρόστιμο, επειδή συνεργάστηκαν στην έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην LG Electronics και στη Philips.
"Τέτοιου είδους καρτέλ συνιστούν τη χειρότερη μορφή αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που απαγορεύεται αυστηρά από εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.
Αυτή η παράνομη συμπεριφορά έβλαψε όχι μόνο τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και υπολογιστών στον ΕΟΧ, αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές για περίπου δέκα χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.
Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτουν το σύνολο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
newsit
newsit