Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Είχε μηδενική φορολογική δήλωση ο κτηνοτρόφος από τα Λιμενάρια Θάσου

Συνεργείο του ΣΔΟΕ Κομοτηνής κατέσχεσε από το σπίτι του 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, 73 χρυσές λίρες και δύο βιβλιάρια καταθέσεων με 228.000 ευρώ και 168.000 ευρώ


Μία καταγγελία ότι στο σπίτι ενός κτηνοτρόφου στα Λιμενάρια Θάσου υπάρχουν κλοπιμαία, ανέδειξε μία κραυγαλέα περίπτωσης φοροδιαφυγής στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ταυτόχρονα μία επιτυχία του ΣΔΟΕ Κομοτηνής, που πρώτος ο «Χ» έφερε στο φως της δημοσιότητας. Χρήματα, λίρες και παχυλές καταθέσεις είχε στο σπίτι του …άπορος κτηνοτρόφος, μία περίπτωση που αναμένεται πολύ σύντομα να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης όχι μόνο για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά ενδεχομένως και γι’ αυτά της κλεπταποδοχής και της τοκογλυφίας. Η έρευνα των αστυνομικών από το αστυνομικό τμήμα Θάσου διενεργήθηκε με τη υποψία ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι κλεπταποδόχος. Κατά τη διάρκεια αυτής διαπιστώθηκαν στην κατοχή του κλοπιμαία. 


 ΔΑΝΕΙΖΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στην πορεία ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ στην Κομοτηνή όταν κατά τη διάρκεια της έρευνας υπέπεσαν στην αντίληψη των αστυνομικών φορολογικά στοιχεία και υπεύθυνες δηλώσεις από τις οποίες προέκυπτε ότι ο άνδρας είχε δανείσει χρηματικά ποσά σε διάφορους ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα. Όλα αυτά κίνησαν τις υποψίες αστυνομικών και ελεγκτών ότι πρόκειται για υπόθεση τοκογλυφίας. Από τον έλεγχο στο φορολογικό αρχείο του συγκεκριμένου ανθρώπου, διαπιστώθηκε ότι δηλώνει μηδενικά εισοδήματα. Τότε στελέχη του ΣΔΟΕ από την Κομοτηνή ζήτησαν από τους αστυνομικούς να περιμένουν στο σπίτι του κτηνοτρόφου για να φτάσει στη Θάσο συνεργείο του ΣΔΟΕ, μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Όντως εκδόθηκε εντολή και συνεργείο ελέγχου από την Κομοτηνή μετέβη στα Λιμενάρια Θάσου στη οικεία του κτηνοτρόφου.

ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 50.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 73 ΛΙΡΕΣ 

Ακόμα και το συνεργείο του ΣΔΟΕ εντυπωσιάστηκε από τα ευρήματα στην οικία του κτηνοτρόφου, αφού μέσα σε αυτό βρέθηκαν περίπου 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, των 200 και των 100 κατά κύριο λόγο, αλλά και 71 χρυσές λίγες τοποθετημένες μέσα σε σακουλάκια, ακόμα και μέσα σε τούλι. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τη διάπραξη του αδικήματος της φοροδιαφυγής συν το γεγονός ότι βρέθηκαν δύο τραπεζικά βιβλιάρια με καταθέσεις στο όνομα του με 228.000 ευρώ και 168.000 ευρώ αντίστοιχα, ποσά που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται από τα εισοδήματα απορίας που δήλωνε. Οι καταθέσεις στους συγκεκριμένους λογαριασμούς δεσμεύτηκαν άμεσα και ξεκίνησε η διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα ποσά κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η περίπτωση από τα Λιμενάρια Θάσου ελέγχεται και σωρεία παραβάσεων, αλλά για να στοιχειοθετηθεί ειδικότερα το αδίκημα της τοκογλυφίας θα πρέπει να ληφθούν καταθέσεις από τους ανθρώπους που είχαν λάβει τα χρήματα από τον άνθρωπο αυτό.
Πάντως στο νησί της Θάσου δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργεία του ΣΔΟΕ ανακαλύπτουν σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής, αφού ήδη στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει γνωστές δύο περιπτώσεις, ενός γεωργού και ξενοδόχου, των οποίων τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.  

Xronos.gr