Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, μετά την υπογραφή της από τους αρμόδιους υπουργούς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια θα ζητήσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταγγέλοντας την ρύθμιση ως αντισυνταγματική. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο, μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, προανήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ΦΕΚ Α 237, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα, με την οποία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι διοικητικού κλάδου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, καθώς σε αυτή τη φάση της διαδικασίας δεν μπορούν να διαπιστωθούν οι εξαιρέσεις.
Όπως αναφέρεται στη νομοθετική πράξη, «η διαρκής επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, γίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο όργανο και εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο».
Επίσης, τονίζεται ότι «για την επέλευση των πάσης φύσεως συνεπειών της ανωτέρω υπηρεσιακής μεταβολής δεν είναι αναγκαία η έκδοση σχετικής πράξης».
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεπερνά τα εμπόδια από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, καθώς και την άρνηση ορισμένων δημάρχων να δώσουν τα στοιχεία με τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Διοικητικού Κλάδου και με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή, την οποία ήθελε να αποφύγει το υπουργείο, αλλά δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που φοβούνται ότι με τη διαθεσιμότητα ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στο Δημόσιο, όπως υποστηρίζουν, δεν απαιτείται πλέον η υπογραφή των δημάρχων στις διαπιστωτικές πράξεις των δημοτικών υπαλλήλων που θα τεθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τώρα εκτιμά ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και θα ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Από το υπουργείο έχει επισημανθεί ότι οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα δεν απολύονται αλλά μετακινούνται σε υπηρεσίες αιχμής (ασφαλιστικά ταμεία, υγεία, εκπαίδευση κ.λπ.) και γι' αυτό έχει ήδη αποστείλει στις υπηρεσίες φόρμα προκειμένου να δηλώσουν τις ελλείψεις που έχουν σε προσωπικό. Οι ελλείψεις αυτές θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Στην περίπτωση που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον τότε απολύονται.
Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την διαθεσιμότητα, χωρίς εξαιρέσεις, όλων των διοικητικών υπαλλήλων του δημοσίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους συνδικαλιστές και τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αντιβαίνει το Σύνταγμα και καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει «επανειλημμένως αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα» σημειώνεται, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά άμεση συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τού επισημάνει «τους κινδύνους που εγκυμονεί η τυχόν εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους σε αυτήν και τους πολίτες».
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ την κατηγορεί ότι «απειλεί, τρομοκρατεί και με αυταρχικό τρόπο προσπαθεί να διαλύσει ό,τι απέμεινε όρθιο στην ελληνική κοινωνία. Θέλουν πάση θυσία να λάβουν τις λίστες των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο νόμο της διαθεσιμότητας για να κάνουν μέσα στο 2012 τις πρώτες απολύσεις και να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο από το νέο έτος» σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Για αύριο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη μια το μεσημέρι.
Επίσης συνεχίζεται και αύριο η κατάληψη στη διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Λιοσίων, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ).
Αύριο Πέμπτη, όλοι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων καλούνται να συμμετάσχουν στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 12.00 έως τις 15.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15.00 έως τις 18.00 για την απογευματινή βάρδια.
Εξάλλου, το απόγευμα της Πέμπτης συνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει και με ποιον τρόπο τις κινητοποιήσεις.
Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε ήδη την κήρυξη γενικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αύριο Πέμπτη, στην πλατεία Καραϊσκάκη.
"Εθνος"