Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Έλεγχος για φοροδιαφυγή σε καταθέτες της HSBC


Τα «μάτια» όλων είναι στραμμένα στη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας HSBC, ύστερα από έρευνα που διατάχθηκε για offshore λογαριασμούς στο Τζέρσεϊ που διατηρούν εγκληματίες, αλλά και άλλα ύποπτα πρόσωπα.

 Οι φορολογικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση έπειτα  από μια αναλυτική λίστα καταθετών με τις διευθύνσεις, τα ονόματα,  καθώς και όλα τα στοιχεία των λογαριασμών που έλαβαν από άγνωστο μέχρι στιγμής πληροφοριοδότη , νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
 Ωστόσο, οι αποκαλύψεις στο Αγγλονορμανδικό νησί δε σταματούν εκεί ,αντιθέτως ένα νέο σκάνδαλο που φέρνει στο φως το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, αποκαλύπτει μια νέα διαρροή ονομάτων-καταθετών της βρετανικής τράπεζας που περιλαμβάνει τον τεράστιο αριθμό των 8.474 λογαριασμών.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα , μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα που ήρθε στην επιφάνεια , βρίσκονται: ο Daniel Bayes, ένας έμπορος ναρκωτικών που τώρα βρίσκεται στη Βενεζουέλα, ο Michael Lee, καταδικασμένος για κατοχή όπλων  πάνω από 300 στο σύνολο, στο «φτωχικό» του στο Ντέβον.
 Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από τη λίστα τραπεζίτες τρεις  συγκεκριμένα μέχρι στιγμής όπου και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες απάτης.
 Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα και ονόματα γιατρών, διασημοτήτων, μεγαλοστελέχη  και υπάλληλους  πετρελαιοβιομηχανίας.
 Τα στελέχη της HSBC, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο φυσικά σχετικά με την έκθεση, αλλά εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι “Η HSBC έχει καθήκον απέναντι στους πελάτες της και δεν μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ούτε καν να επιβεβαιώσει αν όντως τα αναγραφόμενα στη λίστα ονόματα είναι πελάτες της ή όχι. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για την έρευνα, όταν κάτι τέτοιο απαιτείται”.
 Το σκάνδαλο που ξέσπασε για την HSBC εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές διαδικασίες της τράπεζας στο Τζέρσεϊ, ενώ  καλείται  να πληρώσει  το πρόστιμο των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αμερική με τη δικαιολογία ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στη λίστα των 8.474 λογαριασμών, δεν περιέχεται κανένα ελληνικό όνομα καταθέτη, ενώ πολλές  είναι οι διευθύνσεις που βρίσκονται και εκτός Βρετανίας.
 Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος της Telegraph, 602 λογαριασμοί αφορούν το Ισραήλ, 527 τη Γαλλία, 333 την Ισπανία και τέλος 117 τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.