Δεν έχει απαντηθεί το εάν θα συγκληθεί η Κ.Ο. επιμένει η πλευρά Λοβέρδου – παρών στο Συνέδριο δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωκομματικό πεδίο επιχειρεί να αναλάβει εκ νέου η Ιπποκράτους μετά το χθεσινό καταιγισμό πυρών, που δέχθηκε από τους αντιφρονούντες, μία ημέρα μετά την «υποχρεωτική» διαγραφή 6 μελών της Κ.Ο. του Κινήματος.
Non paper της Ιπποκράτους βάλλει ευθέως κατά όσων διαφοροποιήθηκαν κατά τη ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης: «Εάν γινόταν αποδεκτή η άποψη όσων ψήφισαν κατά ή παρών ή απείχαν σήμερα δεν θα υπήρχε κυβέρνηση, ενώ η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία θα ήταν ανεξέλεγκτη». Αναφορικά με το αίτημα Λοβέρδου για σύγκλιση της ΚΟ, κύκλοι της Ιπποκράτους αφού υπογραμμίζουν την ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, που επέλεξε να κινηθεί ο πρώην Υπουργός, αλλά κα την επί 4μηνο απουσία του από τις συλλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπουν στη χθεσινή ανακοίνωση του γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη με το σχόλιο ότι αυτή απηχεί τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του οργάνου.
Επιτελείς του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν και τον Κώστα Σκανδαλίδη επισημαίνοντας ότι η πρόταση περί κατά πλειοψηφίας απόφασης από την Κ.Ο. και να έλθει το επίμαχο νομοσχέδιο σε ένα άρθρο ήταν πρόταση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και υιοθετήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη η Ιπποκράτους χαρακτηρίζει στρατηγική φενάκη την επιδίωξη σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Μύδρους εξαπολύουν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου και κατά εκείνων των στελεχών, που «βρέξει, χιονίσει ανεξάρτητα από την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα και των προσπαθειών, που καταβάλλει η παράταξη ακολουθούν αταλάντευτα την προσωπική τους στρατηγική προκαλώντας δυσανάλογα μεγάλη φθορά στην παράταξη αλλά και στην αξιοπιστία της χώρας εν γένει».
Το προεδρικό περιβάλλον διαρρέει εξάλλου ότι ο κύριος Βενιζέλος φέρεται έτοιμος να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς κινήσεις εν όψει Συνεδρίου, όπως η ανακοίνωση της σύνθεσης της ΚΟΕΣ ( Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου ), όπου ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες, που φέρουν τον Πάρι Κουκουλόπουλο ή την Τόνια Αντωνίου να καταλαμβάνουν τη νευραλγική θέση της γραμματείας. Κατά τον ίδιο σχεδιασμό και η ανανέωση της ηγετικής ομάδος με new entries, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στέλεχος της νεότερης γενιάς, που καταλαμβάνει – υποβοηθούμενο και από τις εξελίξεις – ολοένα και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο στην ιεραρχία της παράταξης.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εκ των πραγμάτων, θέτει θέμα στρατηγικού κενού και έλλειψης προσανατολισμού για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει κατά πληροφορίες έντονη δυσφορία για την ειρωνική απάντηση της Ιπποκράτους αλλά και τις αθρόες διαγραφές ακόμη και ιστορικών στελεχών της παράταξης. Στενοί του συνεργάτες επαναφέρουν το αίτημα σύγκλισης της ΚΟ για την αποτίμηση της 4μηνης πορείας του κόμματος μετά τις εκλογές, ενώ παραπέμπουν με νόημα στις δημόσιες τοποθετήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου υπογραμμίζοντας ότι στήριξε όσο λίγοι το ΝΑΙ στα μέτρα, που υπήρξε και επίσημη θέση της ηγεσίας του κινήματος.
Οι πιέσεις στην Ιπποκράτους να ανακρούσει πρύμναν και να μεταστρέψει ουσιωδώς τη στρατηγικής της πρόκειται να πυκνώσουν. Χαρακτηριστική σημερινή ανάρτηση στο διαδίκτυο του Μάρκου Μπόλαρη: «Δεν είμαι δεξιός, ούτε κεντροδεξιός για να με εκφράσει η στροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέγραψε όσους είχαμε αιτιολογημένη πολιτική αντίρρηση αλλά δεν τολμά να αντιμετωπίσει στελέχη, που τέλεσαν το μνημόσυνο του ΠΑΣΟΚ σε τηλεοπτική εκπομπή».
Και ο Κώστας Σκανδαλίδης αντέδρασε χθες λέγοντας ότι «εγώ έχω βιωματική σχέση στο ΠΑΣΟΚ» προιδεάζοντας για την παρουσία του στο επικείμενο Συνέδριο. Η πλευρά Σκανδαλίδη, πάντως, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους επιμένοντας ότι οι διαφωνίες είναι αμιγώς πολιτικές και ότι ο πρώην γραμματέας του Κινήματος δεν αμφισβητεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τονίζει δε ότι η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων εντός του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε ανέκαθεν ένα ιστορικό συμβιβασμό και δεν πρόκειται για μετάλλαξη.