Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γυναίκες “υπό διωγμό” στο Πακιστάν


women-in-Pakistan
Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το έγκλημα αλλά και ο βιασμός σε μια από τις χώρες της Νότιας Ασίας, το Πακιστάν.
Τα μέλη του συμβουλίου ενός χωριού της Πρωτεύουσας είχαν αποφασίσει ότι ένας εργάτης αγροτικής εκμετάλλευσης θα πρέπει να «δώσει» νύφη την κόρη του , όπου το άτυχο κορίτσι βρίσκεται στη τρυφερή ηλικία των 9 , σε μια πλούσια οικογένεια έναντι αποζημίωσης για μια φερόμενη υπόθεση βιασμού,  σύμφωνα με την ανακοίνωση που έγινε σήμερα από τους τοπικούς αξιωματούχους.


Ο πατέρας είναι εργάτης σε χωράφια στο χωριό Μπαχάλακ στην επαρχία Παντζάμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για την απαγωγή και το βιασμό πέρυσι της κόρης ενός μεγαλογαιοκτήμονα με μεγάλη επιρροή στην περιοχή, ο οποίος κατονομάζεται ως Άλι Σερ.

Η επιτροπή πρεσβύτερων του χωριού «αποφάσισε  ομόφωνα την περασμένη Κυριακή ότι ο Αρσάντ έπρεπε να παντρέψει την κόρη του Σίντρα  το μικρό κοριτσάκι δηλαδή με τον Μακσούντ, γιο του γαιοκτήμονα, ηλικίας 22 ετών», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Μοχάμαντ Χάλιντ.

Η απόφαση των σοφών διχάζει τη κοινή γνώμη που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι όπου να εγκρίνουν τέτοιες πράξεις. Αν και θεωρείται παράνομο εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εφαρμογής αυτής της πρακτικής, κυρίως στα χωριά στο Πακιστάν.

Ο εργάτης αν και αρχικά αποδέχθηκε μόνο στα λόγια την απόφαση των σοφών του χωριού, το μικρό κορίτσι η Σίντρα βρίσκεται ακόμη  ευτυχώς με την οικογένεια της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Όπως αποφάνθηκε από το συμβούλιο του χωριού, ο πατέρας του μικρού κοριτσιού θα έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 400.000 ρουπιών δηλαδή 3.300 ευρώ ένα ποσό όπου είναι αδιανόητο να μαζέψει ένας άνθρωπος μετρίου εισοδήματος από το Πακιστάν, αν δεν γινόταν ο γάμος.

Η αστυνομία προέβη στη σύλληψη του φτωχού εργάτη  καθώς και των μέλη του συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε η ίδια, καθώς η πρακτική αυτή του «βάνι»,δηλαδή της παραχώρησης της κόρης μιας οικογένειας σε αποζημίωση για την επίλυση μιας διαφοράς, είναι παράνομη στο Πακιστάν και επισύρει ποινή κάθειρξης ακόμη και επτά έτη..

Την περασμένη εβδομάδα ένα φρικιαστικό συμβάν ήρθε να ταράξει πάλι τα νερά όταν ένα ζευγάρι στο Ισλαμαμπάντ σκότωσε καίγοντας την με οξύ την 15χρονη κόρη τους, την οποία υποπτεύονταν ότι φλέρταρε με ένα αγόρι και είχε «ατιμάσει» ως εκ τούτου την τιμή της οικογενείας της.