Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Στο "κόκκινο" η αγωνία για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας στο οποίο παίζεται το μέλλον της Ελλάδας - Σε τι συμφώνησαν οι 17 ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης


Στο "κόκκινο" η αγωνία για το κρίσιμο Eurogroup της χώρας τη Δευτέρα με την Ελλάδα να αναμένει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης και ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότησή της. Από την ελληνική πλευρά φαίνεται πως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο Αντώνης Σαμαράς αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 10 το βράδυ και αφού είχε ολοκληρώσει έναν ακόμα γύρο τηλεφωνικών επαφών με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται πάντως θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει τις τελευταίες μέρες επικοινωνία και με την Κριστίν Λαγκάρντ σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν στη βάση διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ κι εμφανίζονται να συμφωνούν σε μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου μνημονίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, με συνέντευξη σήμερα στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV εκτίμησε ότι "η ΕΕ βρίσκεται κοντά στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος". "Πράγματι φρονώ ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση. Το να μην φθάσουμε σε αυτήν αύριο Δευτέρα (που συγκαλείται το eurogroup) δεν θα είναι υπεύθυνο, λαμβανομένων υπόψη των προσπαθειών που ο καθένας έχει κάνει", υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί."Δεν γνωρίζω, εάν αύριο θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ" πρόσθεσε αμέσως μετά.
Δείτε το βίντεο
Αποκάλυψη Der Spiegel για κούρεμα μαμούθ
Νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, προωθούν η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Σύμφωνα με ηλεκτρονική προδημοσίευση άρθρου από το περιοδικό, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, «στην μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%».
Διευκρινίζεται πάντως ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση».
Επισημαίνεται ακόμη ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ'εντολή της Καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου.
«Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», τονίζει το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους».
Επικαλούμενο στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας (ΙΜΚ) που πρόσκειται στα συνδικάτα των εργαζομένων, σχετικώς με το μισθολογικό κόστος σε ευρωπαϊκές χώρες, το περιοδικό εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση του κόστους κατά 2,2% στην Πορτογαλία, 3,5% στην Ισπανία, και 13% στην Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα, η αύξηση του μισθολογικού κόστους στην Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον στόχο του πληθωρισμού και, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, «αν θέλουμε την άρση των ανισορροπιών εντός Ευρωζώνης, δεν αρκεί η μείωση του κόστους στις χώρες που διέρχονται κρίση, αλλά θα πρέπει και στην Γερμανία να αυξηθούν πολύ οι μισθοί».
newsit