Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Απομακρύνσεις, καθυστερήσεις και «εισβολές»

Σε πλήρη αποδιοργάνωση βρίσκεται η πολεοδομία Θεσσαλονίκης, η οποία παραμένει ακέφαλη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η έκδοση νέων αδειών και να δυσχεραίνει το έργο των πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Η διοίκηση του δήμου, εφαρμόζοντας τα δικά της κριτήρια, απομάκρυνε έμπειρα στελέχη και τα αντικατέστησε με υπαλλήλους που δεν έχουν γνώση του αντικειμένου.
Τα παραπάνω καταγγέλλουν 175 και πλέον μηχανικοί και αρχιτέκτονες, οι οποίοι δηλώνουν εξοργισμένοι από αυτήν την κατάσταση, η οποία, όπως περιγράφουν, προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά στον κλάδο τους και στα εξαρτώμενα επαγγέλματα. Το ποτήρι της οργής των μηχανικών ξεχείλισε με την ενέργεια της διοίκησης του δήμου να μετακινήσει μια εμπειρότατη, όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτικό μηχανικό από το τμήμα ελέγχου αρχιμηχανικών σε υπηρεσία χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Αρχικά εξήντα μηχανικοί, που θεωρούν ότι και αυτή η μετακίνηση έγινε με προσωπικά και όχι αντικειμενικά κριτήρια, συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία της πολεοδομίας επί της οδού Μανουσογιαννάκη και προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της αναπληρώτριας διευθύντριας. Στην ίδια κατέθεσαν έγγραφη διαμαρτυρία, ζητώντας την ανάκληση της μετακίνησης της συγκεκριμένης πολιτικού μηχανικού, αίτημα που υπογράφηκε τελικά από 175 μηχανικούς κι αρχιτέκτονες. Όπως υποστηρίζουν, η ελεγκτής που υποβαθμίζεται ήταν από τους λίγους υπαλλήλους που «έτρεχαν» τα θέματα της πολεοδομίας, διευκολύνοντας την εργασία τους.
«Η νέα διοίκηση της πολεοδομίας έκανε μαζικές μεταθέσεις υπαλλήλων, οι οποίοι γνώριζαν το αντικείμενό τους καλά. Η υποβάθμιση έγινε καθαρά για πολιτικούς και προσωπικούς λόγους. Στη θέση τους, στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης, έφεραν υπαλλήλους από την τεχνική υπηρεσία Τριανδρίας, οι οποίοι τώρα μαθαίνουν τις διαδικασίες. Μια άδεια που πρέπει να βγαίνει σε τρεις μέρες, βγαίνει σε τρεις μήνες», περιγράφει στη «Μ» ο Ευάγγελος Παλάντζας, πολιτικός μηχανικός και εξηγεί ότι «έπρεπε να κάνουν σεμινάρια οι υπάλληλοι για τουλάχιστον δέκα μήνες. Δεν μπορεί ένας μηχανικός να περιμένει τρεις μήνες ένα τοπογραφικό, επειδή οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν τι είναι το τοπογραφικό. Η ευθύνη της πολεοδομίας είναι τεράστια, διότι αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης, αλλά εάν δεν λειτουργεί, μπλοκάρει η οικονομία, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δεν προχωρούν τα έργα».
Η διοίκηση του δήμου, όπως αναφέρουν οι μηχανικοί, προκειμένου να δικαιολογήσει την απομάκρυνση κάποιων υπαλλήλων, άφησε αιχμές σε βάρος τους, υπονοώντας ότι εμπλέκονται σε φαινόμενα διαφθοράς. «Η νέα διοίκηση ήρθε με μια λογική μεσαίωνα ότι όλοι είμαστε διαπλεκόμενοι, μηχανικοί και υπάλληλοι, και αυτοχρίστηκε σωτήρας της πολεοδομίας, με μια οριζόντια λογική. Τώρα εμείς αναρωτιόμαστε ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες», λέει η Βίκυ Ευταξά, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. «Ερχόμαστε εδώ και οι υπάλληλοι, επειδή δεν έχουν γνώση για κάποια ζητήματα, απευθύνουν γραπτά ερωτήματα στο υπουργείο, τα οποία δεν απαντιούνται ποτέ. Έχουν κολλήσει όλες οι δουλειές μας», προσθέτει.
«Έμειναν μόνο πέντε έμπειροι ελεγκτές στην πολεοδομία και άρχισαν να τους ξηλώνουν έναν έναν», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο, μηχανικό. «Εμείς πρέπει να ζήσουμε, πρέπει να βγάλουμε άδεια σε τρεις μέρες και περιμένω 25 ημέρες. Αυτή η καθυστέρηση δημιουργεί στέρηση εσόδων, όχι μόνο σε μας αλλά και στο κράτος, στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία καταθέτουμε κάθε δεκαήμερο τις επιταγές με τις εισφορές, όταν έχουμε έργα», συμπληρώνει. «Η κεντρική πολεοδομία έχει καταντήσει να μην εξυπηρετεί κανέναν, ενώ οι υπόλοιπες πολεοδομίες του νομού δουλεύουν άριστα. Με τις νέες νομολογίες κάποιες εργασίες δεν μπορούν να γίνουν με άτομα που μέχρι χθες ήταν σε άσχετες με το αντικείμενο υπηρεσίες. Πρέπει να περιμένουμε τον κάθε υπάλληλο που έχει καλή πρόθεση να διαβάσει το νόμο, να τον ερμηνεύσει όπως θέλει και στη συνέχεια να μας απαντήσει», υπογραμμίζει η Φρόσω Γεωργιάδη, αρχιτέκτων.
Η είσοδος των εξήντα μηχανικών στο γραφείο της αναπληρώτριας διευθύντριας της πολεοδομίας Θεσσαλονίκης χθες το μεσημέρι ήταν επεισοδιακή. Κάποιοι εκ των διαμαρτυρόμενων ζητούσαν την απομάκρυνσή της από την υπηρεσία και την καλούσαν να υποβάλει την παραίτησή της. Η ίδια αρχικά αρνήθηκε να παραβάλει την έγγραφη διαμαρτυρία για τις μετακινήσεις υπαλλήλων, δηλώνοντας αναρμόδια και παρέπεμψε τους μηχανικούς στη διοίκηση του δήμου. Οι μηχανικοί επέμεναν, ενώ με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των υπογραφών να τριπλασιαστεί. Τελικά, η αναπληρώτρια διευθύντρια παρέλαβε τη διαμαρτυρία, η οποία τοιχοκολλήθηκε και στην είσοδο της υπηρεσίας. Η διαμαρτυρία έγινε γνωστή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος κάλεσε τους μηχανικούς να συναντηθούν στο γραφείο του, αύριο Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί, για να συζητήσει τα αιτήματά τους. Η «Μ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Κουράκη χθες για το θέμα, προκειμένου να φιλοξενήσει την άποψή του, όμως εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.