Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Πώς άλλαξε στάση η Γερμανία απέναντι στη χώρα μας


Της απεσταλμένης στο Βερολίνο Ξενιας Κουναλακη
Στις 30 Αυγούστου ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο εκφράζει στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τις ανησυχίες του για την Ευρωζώνη και θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. 
Ουσιαστικά θέτει ως όρο για τη συνέχιση της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων από την Κίνα, την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Γερμανίας. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή της από το Πεκίνο η Μέρκελ κάνει την ασυνήθιστα θερμή δήλωση «η καρδιά μου ματώνει για τους Ελληνες». Εκτοτε το Βερολίνο μοιάζει αποφασισμένο να κρατήσει τη χώρα μας στην Ευρωζώνη πάση θυσία. Πολλοί Γερμανοί αναλυτές θεωρούν ότι η αλλαγή πλεύσης συνδέεται πολύ περισσότερο με τις κινεζικές πιέσεις, παρά με την παγιωμένη άποψη που ήθελε τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου να αποτελούν ένα βραχύβιο σωσίβιο για την Ελλάδα.
Σε συζητήσεις με παράγοντες της γερμανικής πολιτικής σκηνής και έγκυρους Γερμανούς δημοσιογράφους είναι έκδηλη η μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη χώρα μας. «Η Μέρκελ έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να έχει στα νοτιοανατολικά σύνορά της Ε. Ε. ένα κράτος υπό κατάρρευση», λέει με έμφαση στέλεχος έγκυρου γερμανικού περιοδικού με μεγάλη προβολή σε talk shows. Συνάδελφός του, ο οποίος μεταξύ άλλων βρίσκεται πίσω από την αποκάλυψη για την εκτίναξη της μαύρης τρύπας στα 20 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επιμένει να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός Grexit, αλλά ότι δεν πρόκειται να αυτονομηθεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή άλλωστε, ο κ. Σόιμπλε για πρώτη φορά συνεννοείται τόσο καλά με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα. Στην εφημερίδα Bild θεωρούν ότι αποφασιστικό ρόλο έπαιξε και το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο. «Επεισε τη Μέρκελ ότι ελέγχει την κατάσταση», λένε.
Μετά την εκλογή Ολάντ, την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, τις εξαγγελίες Ντράγκι, τη φιλοευρωπαϊκή έκβαση των ολλανδικών εκλογών, αλλά και με δεδομένη την προσπάθεια επανεκλογής της Μέρκελ το φθινόπωρο του 2013, η χώρα μας μοιάζει να συμπαρασύρεται από την ευνοϊκή συγκυρία. Θα εκπνεύσει όμως αυτή η περίοδος χάριτος σε ένα χρόνο; Οχι, απαντούν οι Γερμανοί συνομιλητές μας. Το πιθανότερο σενάριο είναι η δημιουργία μεγάλου συνασπισμού μετά τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου κι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν επανειλημμένα εναντιωθεί στο ενδεχόμενο ενός Grexit. Mπορεί λοιπόν η Ελλάδα να επαναπαυθεί; Οχι, γιατί το Βερολίνο χρειάζεται όπλα, θετικά μηνύματα από την Αθήνα, για να τα παρουσιάσει στη γερμανική κοινή γνώμη. Σε ερώτηση της «Κ», πώς μπορεί να επιλυθεί η αναντιστοιχία μεταξύ της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβερνητικής γραμμής και της ευρωσκεπτικιστικής κοινής γνώμης στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απαντά: «Πρέπει να επιβεβαιωθεί έμπρακτα και από μέρους σας η αφοσίωση στο ευρώ για να σας στηρίξουμε πολιτικά, ψυχολογικά, οικονομικά. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα ενισχυθούν η απασχόληση και η ανάπτυξη».