Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΟΠΥΥ Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους ασφαλισμένους

Το δικό τους Γολγοθά ζουν από χθες οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στη Θεσσαλονίκη (ΕΟΠΥΥ).
 Πλέον είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για κάθε εργαστηριακή, ακτινολογική και ιατρική εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθούν, αφού εκτός από τους εργαστηριακούς και οι κλινικοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να κόψουν την… πίστωση στον Οργανισμό. Αιτία είναι τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, οι οποίοι, όπως λένε, χόρτασαν από υποσχέσεις ότι θα πληρωθούν.
Με ανακοίνωσή του το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καλεί -από χθες έως και αύριο- τους κλινικούς γιατρούς να μην εκδίδουν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων και οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ να μην εκδίδουν παραπεμπτικά που εκτελούνται ηλεκτρονικά (εκτός απολύτως επειγόντων). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται να λαμβάνουν την αμοιβή τους απευθείας από τους ασφαλισμένους.
Εξάλλου χωρίς αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των κλινικών και εργαστηριακών γιατρών όλης της χώρας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Οι νέες διαβεβαιώσεις ότι προχωρά η αποπληρωμή των συμβεβλημένων γιατρών δεν φαίνεται να έπεισαν τους γιατρούς, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν θα εξετάζουν με πίστωση, μέχρι να δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Στο μεταξύ σε επ’ αόριστον απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές του Πάσχα, με ταυτόχρονη αναστολή της πίστωσης σε όλα τα ταμεία που έχουν παλιά χρέη αλλά και σε όσα τα νέα χρέη ξεπερνούν τους πέντε μήνες, προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, η πολιτεία φάνηκε για ακόμη μία φορά ανακόλουθη και μέχρι σήμερα δεν πληρώνει κανένα ποσό από τα οφειλόμενα του 2011. Συνεπώς, εάν δεν πληρωθεί τουλάχιστον μέρος των οφειλομένων, ποσοστό περίπου 10% των φαρμακείων θα κλείσουν και οι συνέπειες στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης θα είναι καταστροφικές και οι πρώτοι που θα θιγούν θα είναι οι ασφαλισμένοι.
"Μακεδονία"