Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εμβόλιο κατά του άσθματος περνά από δοκιμές

Γράφει η  Ιούλια Μονάχοβα
 
 
 
Γάλλοι επιστήμονες δημιούργησαν εμβόλιο κατά του άσθματος, πληροφορεί η γαλλική εφημερίδα La Croix. Αυτήν την στιγμή το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, όμως εντός των τριών-τεσσάρων ετών σχεδιάζουν να αρχίσουν τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου

Ο Bruno Pitar, ο επιστημονικός επόπτης της ερευνητικής ομάδας υπεύθυνης για το εμβόλιο, είπε σε συνέντευξη στην «Φωνή της Ρωσίας»:
- Πριν γίνει το εμβόλιο σε άνθρωπο, είναι απαραίτητο να συμμορφωθεί με όλα τα φαρμακευτικά πρότυπα. Επιπλέον, χρειάζονται να γίνουν οι προκλινικές μελέτες αυτού του εμβολίου πάνω σε ζώα, για να είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Αυτά είναι τα υποχρεωτικά στάδια.
Το βρογχικό άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδη νόσος των αεραγωγών, η οποία ανάλογα από την βαρύτητά της, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι γιατροί υποστηρίζουν, πως οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας είναι η κληρονομικότητα και η επίδραση του περιβάλλοντος, αν και επίσης συμβάλλει και η κατάχρηση του αλκοόλ, και το παθητικό κάπνισμα, και οι μικροοργανισμοί στον οργανισμό του ανθρώπου.
Παρά τον υψηλό επιπολασμό της ασθένειας – μόνο στην Ρωσία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών υπάρχουν από 6 έως 8 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από την νόσο, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια – η αιτία της προέλευσης του άσθματος παραμένει άγνωστη για την επιστήμη.
Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να καταστείλουν τα συμπτώματα, όμως δεν θεραπεύουν την αρρώστια. Οι γάλλοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Bruno Pitar ανέπτυξαν για πρώτη φορά την μέθοδο θεραπείας του άσθματος. Με την βοήθεια των νάνο-μεταφορέων το εμβόλιό τους μπορεί να αναπροσανατολίσει τον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι ώστε ο ίδιος να υπερασπίζεται τον εαυτό του, και να μην προκαλεί απλώς μια αλλεργική αντίδραση, την οποία συνήθως προκαλεί το άσθμα.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια ανάπτυξης του εμβολίου κατά του άσθματος. Πολλοί γιατροί πιστεύουν, πως το γεγονός που δεν υπάρχει φάρμακο κατά της παθήσεως αυτής δεν οφείλεται στην αδυναμία των επιστημόνων, αλλά στους χορηγούς τους. Αυτή την γνώμη, για παράδειγμα, έχει και ο αλλεργιολόγος Ντμίτρι Ιακούμποβ.
- Γίνεται συνεχής έρευνα, όμως μέχρι την κλινική ανάπτυξη φτάνουν πολύ λίγα από αυτά που δημοσιεύονται. Η αγορά είναι τέτοια ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάπτυξη των εισπνευστήρων, αντί να κυκλοφορήσουν ένα φάρμακο που θα θεραπεύσει τον άνθρωπο, - είπε ο Ιακούμποβ σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Ρωσίας».