Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

"Γρήγορα βήματα για μια Ελλάδα φιλική στις επενδύσεις και την υγιή επιχειρηματικότητα"

 Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την "Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος", ο κ. Σταύρος Καλαφάτης :

  • Επέκρινε την πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου να περισυλλέξει ασθμαίνοντας πλήθος διάσπαρτων θεματικών, τις οποίες συμπίεσε σε ένα ογκώδες κείμενο 328 άρθρων, χωρίς επαρκή διαβούλευση και ουσιαστικό διάλογο.
  • Άσκησε δριμεία κριτική στους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για τα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών τους, τα οποία έχουν να κάνουν με :
      την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας,
      τη δημιουργία μιας σειράς αναπτυξιακών και επενδυτικών αντικινήτρων,
      τη στροφή στην υπερφορολόγηση επιχειρήσεων για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, χωρίς συνεκτίμηση των δυσάρεστων επακόλουθων για τη βιωσιμότητά τους,
      τις ανέξοδες υποσχέσεις περί ενίσχυσης δήθεν της ρευστότητας, με την αγορά να στεγνώνει μέρα με την ημέρα,
      την αδιαφορία για τις υπέρογκες οφειλές του δημοσίου απέναντι στις επιχειρήσεις που πλησίασαν τα 6,5 δισ. ευρώ,
      το γύρισμα της πλάτης στα απεγνωσμένα αιτήματα επενδυτών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, που ζητούσαν έγκαιρη επιστροφή Φ.Π.Α. για ορθολογική εξυπηρέτηση των ταμειακών τους ροών, ώστε να μην κλείσουν,
      τη γνωστή μεγάλη αποτυχία των προγραμμάτων πράσινης επιχειρηματικότητας, καθώς και την εν γένει απογοητευτική επίδοση του ΠΑΣΟΚ και των Υπουργών του στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
            Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καλαφάτης τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν γρήγορα βήματα για μια Ελλάδα φιλική στις επενδύσεις και την υγιή επιχειρηματικότητα, διότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τη χώρα, για την ανάπτυξη, για την οικονομία.
            Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων ο κ. Καλαφάτης στο κύριο μέρος της ομιλίας του :
  • Αναφέρθηκε εκτενέστερα στο ζήτημα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και την ακατανόητη πρόβλεψη για ένταξή της στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, μιλώντας για πισωγύρισμα, την ώρα που γίνεται προσπάθεια ελάφρυνσης του Δημοσίου από δομές και σπατάλες. Υπεραμύνθηκε μιας ευέλικτης δομής, που θα δρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι ως αρτηριοσκληρωτική δημόσια επιχείρηση.
  • Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος, απέναντι στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως αναχρονιστική.
  • Τέλος, επισήμανε την αναγκαιότητα ενίσχυσης και ενθάρρυνσης οποιασδήποτε προσπάθειας κατατείνει στη συνεργασία και τη σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αναφορικά με την προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού.
            Καταλήγοντας, ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την επί της αρχής υποστήριξη και ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς και σημαντικών διατάξεων του, δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές αποτελούν πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση δημιουργίας νέων επενδύσεων.