Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ΕΚΤ επισπεύδει το Μνημόνιο ΙΙΙ

Η χθεσινή τραγικά καταθλιπτική ειδησεογραφία, οδήγησε στο να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, αν όχι στο περιθώριο, εξελίξεις που μας αφορούν άμεσα και αναμένεται να έχουν πρακτικές επιπτώσεις στην εθνική καθημερινότητα την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Πιθανότατα δε, με κάθε άλλο παρά θετική απόχρωση.

Μια τέτοια εξέλιξη ήταν η αποκάλυψη που έκανε ο Μάριο Ντράγκι, Ιταλός πρώην κεντρικός τραπεζίτης της χώρας του και, εδώ και μερικούς μήνες κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρόθεση της Φρανκφούρτης να προχωρήσει σε διαχωρισμό των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμες και μη.
Η αποκάλυψη Ντράγκι δείχνει ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πολιτικές και οικονομικές δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανότατα το μοναδικό μόρφωμα το οποίο λειτουργεί με ρυθμούς άμεσης αντίδρασης στις συνέπειες της κρίσης χρέους.
Έχοντας εστιάσει το πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μια ενδεχόμενη κατάρρευση του οποίου θα οδηγούσε την Αθήνα σε χρεοκοπία, και την ευρωζώνη σε διάλυση, ο Μάριο Ντράγκι θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις διεθνείς αγορές. Και να… υποχρεώσει την Ελλάδα να θωρακιστεί πίσω από ένα υγιές και παρεμβατικό τραπεζικό σύστημα, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και ανταποκρίνεται με ρυθμούς πολύ κατώτερους των περιστάσεων και των πραγματικών αναγκών της χώρας.
Από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα κάνει πράξη την… απειλή της, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ήδη προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίησή τους, από το Μνημόνιο ΙΙ. Μια διαδικασία που θα φέρει εκ των πραγμάτων πιο κοντά το… Μνημόνιο ΙΙΙ, για το οποίο μιλούν σχεδόν όλοι στο εξωτερικό, και με… υπονοούμενα ο Λουκάς Παπαδήμος.