Κυριακή 29 Απριλίου 2012

8.000 άνθρωποι ζουν από συσσίτια

Κραυγή αγωνίας και κινητοποίησης των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών δυνάμεων για τη ραγδαία επιδείνωση της φτώχειας στη Θεσσαλονίκη απευθύνει ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.
 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com


Αναφερόμενος ειδικά στις δυτικές συνοικίες, περιοχή με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ των μαθητών, τόνισε ότι ο πληθυσμός της περιοχής δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση, αφού καθημερινά 4.500 άνθρωποι ζουν από τα συσσίτια της εκκλησίας, αριθμός που αυξήθηκε κατά 80% μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.
Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ο αριθμός των σιτιζόμενων πολιτών έφτανε τους 2.445 και σήμερα αγγίζει τους 4.500, όταν τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387 άτομα. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη από τα συσσίτια ζουν σήμερα περίπου 8.000 άνθρωποι (4.500 στα δυτικά της πόλης, 2.000 στον κεντρικό δήμο και άλλοι 1.500 στην ανατολική Θεσσαλονίκη).
Ο μητροπολίτης Βαρνάβας, μιλώντας σε χθεσινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής με αφορμή την ανέγερση γηροκομείου στο Φίλυρο, που θα υλοποιηθεί από την περιφέρεια, έκανε λόγο για μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής που γιγαντώθηκε με την κρίση. Τα ενοριακά συσσίτια στη δυτική Θεσσαλονίκη, είπε, πληθαίνουν εξαιτίας της ανεργίας και της ανέχειας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σιτιζόμενων πολιτών προέρχεται από τον Εύοσμο. Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης της φτώχειας στην πολυπληθή αυτή περιοχή, όπου σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα ζει ο νεότερος πληθυσμός της χώρας, είναι ότι από το τέλος Δεκεμβρίου του 2011 και κάθε μήνα έκτοτε στις ουρές των ενοριακών συσσιτίων προστίθενται περίπου 500 άτομα. Για παράδειγμα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο στα ενοριακά συσσίτια προσέρχονταν 3.412 άτομα, σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει τα 4.178.

Κολατσιό σε υποσιτιζόμενα παιδία
Ο μητροπολίτης Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως υποστήριξε πως οι άνθρωποι των δυτικών συνοικιών δοκιμάζονται σκληρότερα από την κρίση σε σύγκριση με τους πολίτες της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης. «Πολλοί νομίζουν ότι η Θεσσαλονίκη αρχίζει από το λιμάνι και τελειώνει στο Μέγαρο Μουσικής, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης μένει δυτικά», τόνισε ο κ. Βαρνάβας. Εκτός από τα συσσίτια, η μητρόπολη έχει εξασφαλίσει και το κολατσιό σε περισσότερα από 200 παιδιά άπορων οικογενειών που υποσιτίζονταν. «Η εκκλησία δεν είναι κοινωνική υπηρεσία, αλλά είναι σε θέση να ξέρει ποιες οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης επειδή οι γονείς έμειναν άνεργοι», ανέφερε ο Μητροπολίτης. Επισήμανε μάλιστα πως παρά τη φτώχεια οι άνθρωποι αυτοί είναι αξιοπρεπείς και για αυτό η εκκλησία φροντίζει να δίνει προμήθειες στους γονείς κάθε εβδομάδα, ώστε τα παιδιά να παίρνουν το κολατσιό από το σπίτι, για να μην... ξεχωρίζουν στο κυλικείο.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο μητροπολίτης Βαρνάβας για την επιδείνωση της φτώχειας στη Θεσσαλονίκη άφησαν εμβρόντητους τους συμβούλους της Μητροπολιτικής Επιτροπής, οι οποίοι παραδέχτηκαν στις τοποθετήσεις τους ότι η κρίση πλήττει περισσότερο τους ενδεείς πολίτες, ενώ υπάρχει παντελής απουσία κοινωνικού κράτους. Μάλιστα ο σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας καταψήφισε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης του έργου του ιδρύματος στο Φίλυρο, επειδή, όπως είπε, την ευθύνη για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται πρέπει να την αναλάβει η πολιτεία και όχι οι δήμοι και η εκκλησία.

ΦΙΛΥΡΟ Γηροκομείο για απόρους
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει στη δυτική Θεσσαλονίκη και η τρίτη ηλικία, άνθρωποι που σύμφωνα με τον μητροπολίτη νιώθουν εγκατάλειψη και μοναξιά. Για αυτόν τον λόγο η Μητρόπολη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως θα ανεγείρει γηροκομείο 99 κλινών σε ιδιόκτητη έκταση στο Φίλυρο, για τη φιλοξενία 100 άπορων ηλικιωμένων. Χθες η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του εκκλησιαστικού ιδρύματος «Φροντίδα Παπαγεωργίου - Στέγη Ατόμων Τρίτης Ηλικίας», για τη υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ, προκειμένου η μονάδα, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ, να χρηματοδοτηθεί με την ένταξή της στο ΕΣΠΑ. Την πρωτοβουλία της μητρόπολης στήριξε εξαρχής η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, αναγνωρίζει το κοινωνικό της έργο, όπως και τις έντονες κοινωνικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης.