Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΑΝΟΙΞΗ Κάνουν θραύση οι αλλεργίες!

Εξαρση των αλλεργιών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Καθημερινά επικρατεί το αδιαχώρητο τόσο στα ιδιωτικά ιατρεία της πόλης όσο και στο αλλεργιολογικό ιατρείο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό του ΕΣΥ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Κύρια αιτία της κατάστασης αυτής είναι τα αλλεργιογόνα και ειδικότερα οι γύρεις ορισμένων φυτών που την εποχή αυτή ανθοφορούν. Τα κυριότερα αλλεργιογόνα από το φυτικό βασίλειο που επηρεάζουν τους Θεσσαλονικείς είναι το γρασίδι, το γνωστό περδικάκι (ένα θαμνοειδές φυτό που φυτρώνει σε ακάλυπτους χώρους και γενικά σε τοίχους), δέντρα όπως τα κυπαρίσσια και οι λεύκες, και τα αγριόχορτα. Επιπλέον, οι Θεσσαλονικείς είναι ευαίσθητοι στη γύρη της ελιάς λόγω της κοντινής Χαλκιδικής. Τα συμπτώματα από τη γύρη της ελιάς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου, με κορύφωση τον Ιούνιο.
«Οι αλλεργίες είναι σε έξαρση και η εμφάνισή τους έχει καταγραφεί σχεδόν από τις αρχές του Απριλίου. Η άνοιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί φίλη των αλλεργιών, ενώ τον Μάιο αναμένεται να ενταθούν και άλλο. Εκτός από τα δέντρα και τα φυτά που προκαλούν τις αλλεργίες στους Θεσσαλονικείς, σημαντικά αλλεργιογόνα είναι διάφοροι μύκητες που κυρίως εμφανίζονται από το τέλος Μαΐου έως τον Οκτώβριο, ζιζάνια όπως το χηνοπόδιο, αλλά και τα γνωστά σε όλους μας ακάρεα», δηλώνει στη «Μ» η αλλεργιολόγος Αντωνία Βυθούλκα.
Η ίδια αναφέρει ότι το 80%-90% των περιστατικών που φτάνουν στα ιατρεία της πόλης είναι αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, ενώ η αύξηση των περιστατικών κυμαίνεται από 5% έως 30% ανάλογα με την περιοχή. «Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, οι αστικές περιοχές είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τις αλλεργίες. Γι’ αυτό το γεγονός ευθύνονται τόσο η ρύπανση του περιβάλλοντος όσο και η ρύπανση από τα αυτοκίνητα, που έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται η γύρη πιο χαμηλά», εξηγεί η κ. Βυθούλκα.

Δεν κάνουν εξαιρέσεις στις ηλικίες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν δύο στους δέκα Θεσσαλονικείς εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα την περίοδο της άνοιξης. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι έντονος κνησμός στη μύτη, καταρροή από μύτη και μάτια, φτέρνισμα, βήχας και κάποιες φορές δύσπνοια.
Οι αλλεργίες δεν κάνουν εξαιρέσεις στις ηλικίες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν αλλεργίες όλο και πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι.
«Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ρινοεπιπεφυκίτιδα, δηλαδή δάκρυα στα μάτια, κοκκίνισμα και φαγούρα, ενώ σε πιο βαριές περιπτώσεις προκαλεί και φωτοφοβία, που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν μπορεί να ανοίξει τα μάτια του. Άλλα συμπτώματα είναι το φτέρνισμα και η καταρροή. Όσον αφορά το αλλεργικό άσθμα, τα συμπτώματα είναι ο βήχας, η δύσπνοια και το σφύριγμα στην αναπνοή», αναφέρει η κ. Βυθούλκα.
Παράλληλα επισημαίνει ότι κάποιες φορές τα συμπτώματα των αλλεργιών μοιάζουν με αυτά των ιώσεων. Ωστόσο, μία ίωση κρατάει το πολύ δέκα ημέρες, ενώ η αλλεργία διαρκεί περισσότερο και έχει εποχικότητα, δηλαδή τα συμπτώματά της παρουσιάζονται σε συγκεκριμένη εποχή, οπότε είναι εύκολο για τους αλλεργικούς ασθενείς να τα αναγνωρίσουν.

Πρόληψη και θεραπεία
Σύμφωνα με την κ. Βυθούλκα, όσοι είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες καλό είναι να υιοθετούν κάποια προληπτικά μέτρα την περίοδο της έξαρσης, τα οποία είναι τα εξής:
- Να προτιμούν για τη βόλτα τους παραλιακά μέρη και όχι χωράφια ή πάρκα με γρασίδι.
- Όταν οδηγούν, να έχουν κλειστά τα παράθυρα του ΙΧ τους.
- Όταν ανεβαίνουν στη μηχανή, να φορούν κράνος.
- Να αερίζουν το σπίτι τους το βραδάκι.
- Να αποφεύγουν να κουρεύουν το γρασίδι.
Σε περίπτωση, πάντως, που οι αλλεργίες χτυπήσουν την πόρτα μας, οι ειδικοί ακολουθούν δύο ειδών θεραπείες: Αν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, τότε χορηγούνται φάρμακα σε μικρότερες δόσεις και συχνά και χωρίς κορτιζόνη. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, τότε ή αυξάνουν τις δόσεις των φαρμάκων ή αλλάζουν τελείως τη φαρμακευτική αγωγή.