Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το… τζακ-ποτ της Goldman Sachs με την Ελλάδα

Έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή η οποία πραγματοποιήθηκε το 2001 και η οποία επέτρεψε στην Ελλάδα να εμφανίσει μειωμένο το χρέος της ώστε να εισέλθει στην ευρωζώνη, απέφερε κέρδος 600 εκ. € στην Goldman Sachs.

O κύριος Σαρδέλης, υπεύθυνος του ΟΔΔΗΧ για την περίοδο 1999 – 2004, αναγνωρίζει ότι οι υπηρεσίες του δεν είχαν την τεχνογνωσία για να καταλάβουν την πολυπλοκότητα της υπογραφής της συμφωνίας με τη Goldman Sachs για την πραγματοποιηθείσα συναλλαγή, η οποία στόχευε στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 2%.
Αποτέλεσμα ήταν ότι μέσω ενός παράγωγου προϊόντος το οποίο προοριζόταν να κρύψει το χρέος, η ελληνική πλευρά να ζημιωθεί κατά 2,3 δις €. Η αξία του ομολόγου, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ανήλθε από τα 2,8 δις σε 5,1 δις €, λόγω ενός συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου τον οποίο συμπεριέλαβε η τράπεζα, της σύνδεσης του ομολόγου με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και της πτώσης της αγοράς ομολόγων.
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του Bloomberg M. Dunbar, «για πρώτη φορά Έλληνες υψηλόβαθμα στελέχη, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στο swap της G. SACHS, αναφέρονται στο πραγματικό κόστος αυτής της συναλλαγής».
Bέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα swap αποτέλεσαν μία από τις διάφορες τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μειώσουν τεχνητά το χρέος τους και να δείξουν ότι σέβονται τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Συμπέρασμα :
Επικερδής συναλλαγή για την Goldman Sachs.
Όχι ιδιαίτερα τεχνοκρατικά οργανωμένος τρόπος για την πραγματοποίηση της συναλλαγής από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, με ζημιά 2,3 δις.