Με μία απλή ένεση κι όχι με χειρουργική επέμβαση θα θεραπεύεται σύντομα η οπή της ωχράς κηλίδας. Η ένεση αυτή περιέχει την ουσία ocriplasmin, η οποία μπορεί να «εξαφανίσει» το 30% της οπής της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι μία πάθηση των ματιών που παραμορφώνει και κάνει θολή την όραση.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Το ενέσιμο αυτό φάρμακο αναμένεται να πάρει έγκριση σε περίπου ένα χρόνο και θα χορηγείται κυρίως σε ασθενείς με οπές σταδίου 1 ή 2 (μικρές) κι ενίοτε και για σταδίου 3 (μεγάλες).
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας ΑΠΘ Περικλής Μπραζιτίκος, με αφορμή το 7ο Ιπποκράτειο Συνέδριο Αμφιβληστροειδούς - Ωχράς - Υαλοειδούς, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αποθήκη Δ’ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α’ και Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, της Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Η ωχρά κηλίδα είναι επίπεδη στο πίσω μέρος του ματιού, όπως μια φωτογραφική πλάκα στο πίσω μέρος μιας φωτογραφικής μηχανής. Η οπή ωχράς κηλίδας είναι ένα μη φυσιολογικό άνοιγμά (τρύπα) που σχηματίζεται στο πίσω μέρος του ματιού στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Αυτό έχει ως συνέπεια η όραση να γίνεται θολή και παραμορφωμένη», εξηγεί ο κ. Μπραζιτίκος.
Αναφερόμενος στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τονίζει ότι είναι μια πάθηση που «χτυπά» συνήθως τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Αποτελεί την πιο κοινή αιτία τύφλωσης και η επίπτωσή της αυξάνει με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι το 2% των ανθρώπων άνω των 65 ετών έχουν πολύ χαμηλή όραση σε έναν τουλάχιστον οφθαλμό, εξαιτίας της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς. Η σοβαρότητά της κυμαίνεται από τις πιο ήπιες έως και τις σοβαρότερες με πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης.
Διατροφή και ηλικιακή εκφύλιση ωχράς
Την ίδια στιγμή, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει συσχετισμό της ποιότητας της διατροφής και της ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς. Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν κυρίως φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, ενώ τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην αποφυγή ή μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη της ήδη υπάρχουσας νόσου.
Πάντως, οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς με ήδη διαγνωσμένη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς τα εξής:
- Εξετάστε καθημερινά κάθε σας μάτι χωριστά με το εξεταστικό χαρτί (με τα ειδικά τετραγωνάκια) που θα σας δώσει ο οφθαλμίατρός σας. Η αντίληψη παραμορφωμένης εικόνας σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστείτε από ειδικό οφθαλμίατρο επειγόντως.
- Επιλέξτε ειδικά συμπληρώματα διατροφής με λουτεΐνη, ψευδάργυρο κι άλλα ιχνοστοιχεία, τα οποία φαίνεται να αποτρέπουν την εξέλιξη της νόσου.
- Καταναλώνετε κυρίως φρούτα και πράσινα λαχανικά.
- Βάλτε γυαλιά ηλίου για την αποφυγή της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία και έχει ενοχοποιηθεί στην εξέλιξη της νόσου.
- Σταματήστε το κάπνισμα, καθώς φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην καλή αιματική κυκλοφορία του οφθαλμού.