Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Συμβόλαια θανάτου

Οι ατυχείς, πολλές φορές, δηλώσεις εγχώριων πολιτικών αξιωματούχων και διεθνών οικονομολόγων ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να ορθοποδήσει και ότι είναι ένα διεφθαρμένο κράτος, άνοιγαν την «όρεξη» για αγορές των CDS σε πολλούς μεγάλους ιδιώτες κεφαλαιούχους. Και από την ίδια τη χώρα μας και από το εξωτερικό. Ωστόσο, η δημοσιονομική πορεία της χώρας δεν βοηθούσε την αναστροφή του κλίματος.
Τις περισσότερες εκδόσεις CDS και επομένως και τις πληρωμές τις έχουν αναλάβει αμερικανικά και βρετανικά πιστωτικά ιδρύματα ενώ οι αγορές περίμεναν τον δημοσιονομικό ελληνικό «θάνατο» εδώ και 8 μήνες, συνομολογούν αναλυτές ξένων μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών
Ενα από τα σκληρερα μπρα ντε φερ «παίχτηκε» στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τους «κερδοσκόπους» που έχουν «στοιχηματίσει» στη χρεοκοπία ή στο «πιστωτικό γεγονός» της Ελλάδας, μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων, των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) να ασκούν, όσο μπορούν, συστηματικές πιέσεις για να πληρωθούν.Για την Ελλάδα όμως δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CACs) και η πληρωμή των CDS που αποφάσισε η αρμόδια διεθνής επιτροπή, θεωρώντας ότι προσδίδεται στη διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων υποχρεωτικός χαρακτήρας που αφορά όλους τους ομολογιούχους.
Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει κανονικά και εφόσον καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει πουλήσει τέτοιου είδους «τίτλο» προστασίας έναντι στην ελληνική χρεοκοπία, τότε ούτε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα παρουσιαστεί πρόβλημα.
Τα CDS είναι ιδιωτικά διμερή συμβόλαια τα οποία υπογράφονται και μετά έχουν τη δυνατότητα να πουληθούν ξανά. Επομένως, η Ελλάδα δεν έχει μερίδιο πληρωμής. Οι πληρωμές γίνονται από τις τράπεζες ή/και ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έχουν εκδοθεί και πουληθεί τα εν λόγω συμβόλαια. Οι κερδοσκόποι, που είχαν επιλέξει να ποντάρουν πάνω στον «θάνατο» της Ελλάδας, ξεκίνησαν να βάζουν τα λεφτά τους στη χρεοκοπία της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2008. Οταν, δηλαδή, ξέσπασε η κρίση. Ενας από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, η Morgan Stanley, έβγαλε στη δημοσιότητα μια εξειδικευμένη ανάλυση, επισημαίνοντας ότι αυξανόταν τότε, κατά 45%, η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.
Από εκείνη την εποχή τα χρηματοοικονομικά αυτά εργαλεία για ορισμένους, ή το μέσον πίεσης και εύκολου κέρδους για άλλους, κάλπαζαν. Τα αγόραζαν και οι κάτοχοι ομολόγων που ήθελαν να προστατευτούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και οι στυγνοί κερδοσκόποι που δεν είχαν ομόλογα και αγόραζαν «γυμνά» CDS, όπως ονομάζονται στις αγορές, για να κερδίσουν από τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αλλά και εκείνοι που πουλούσαν τα «γυμνά» CDS ήταν κερδοσκόποι, λένε αναλυτές.
Οι αγοροπωλησίες των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) παρουσίαζαν ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον και έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ. Ομως οι πληρωμές αυτών των τίτλων θα μπορούσαν να είναι πολλαπλασιαστικές εφόσον υπάρξουν αντισυμβαλλόμενοι που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ οι πληρωμές προς τους διεθνείς κερδοσκόπους που έχουν «ποντάρει» στο «πιστωτικό γεγονός» της Ελλάδας.
Η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή τροφοδότησαν τους επίμονους εγχώριους και ξένους τζογαδόρους. Η ελπίδα για την πληρωμή των CDS εντεινόταν όσο η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρατηρούσε τη δυστοκία των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να δώσουν λύση στην κρίση χρέους.
ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΟΣΕ
Κάτοχοι των ομολόγων του ΟΣΕ, τα οποία διέπονται από αγγλικό Δίκαιο, πρόκειται, σύμφωνα με φήμες, την Τρίτη να απαιτήσουν την εξ ολοκλήρου αποπληρωμή τους, καθώς ένας από τους όρους του συμβολαίου περιλαμβάνει ρήτρα που προβλέπει την άμεση απαίτηση των κεφαλαίων που έχει δανείσει σε περίπτωση μονομερούς «αθέτησης των όρων».
e-go-.gr
EΛENH KOMINH