Συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά του εισηγήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο, εισήγηση που εκείνος απέρριψε
Με δύο σημαντικά πολιτικά κενά, τα οποία ούτε σήμερα, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, προτίθεται να συμπληρώσει, εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο ο Αντ. Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -παρότι πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό και του δικού του κόμματος για αναβολή των εκλογών- επιμένει για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου.Ωστόσο, δεν μπορεί να απαντήσει σε δύο κρίσιμα ερωτήματα:
1 Τι θα πράξει εφόσον δεν πετύχει την αυτοδυναμία, γεγονός που αυτή την ώρα φαντάζει ως εξαιρετικά πιθανό βάσει και των δημοσκοπικών ευρημάτων.
2 Πώς θα διαχειριστεί την επομένη της αναμέτρησης το νέο πακέτο μέτρων που θα κληθεί να προωθήσει η χώρα μας, κυρίως στον τομέα του ασφαλιστικού.
Αυτά ακριβώς τα θέματα θέτουν στον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και οι που υπέρμαχοι της αναβολής των εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Σαμαρά του εισηγήθηκε να αναλάβει την πρωτοβουλία έτσι ώστε οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο και αφού έχουν ληφθεί τον Ιούνιο τα νέα μέτρα που αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων της χώρας προς την τρόικα.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σημαντικό πολιτικό κόστος, καθώς τα μέτρα θα τα λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου και το φθινόπωρο οι εκλογές θα γίνουν σε ένα καλύτερο (οικονομικά και κοινωνικά) κλίμα κι έτσι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της «δεξιάς παρένθεσης».
Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν φαίνεται να πείθεται από αυτές τις εισηγήσεις, κάτι άλλωστε που διεφάνη και την επομένη της ολοκλήρωσης του PSI, όταν ο εκπρόσωπός του, Γ. Μιχελάκης, συνέδεσε το κεφαλαιώδες ζήτημα της ανάπτυξης με τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.
Την επομένη των εκλογών στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει αυτοδυναμία, η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα) αποτελεί μονόδρομο για τον κ. Σαμαρά.
Στο συρτάρι οι διπλές κάλπες
Ο ίδιος θα αποφύγει να παραδεχθεί κάτι τέτοιο μέχρι τέλους, αλλά τόσο οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας όσο και άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας τονίζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι ζήτημα επαναληπτικών εκλογών δεν τίθεται.
«Αλλωστε, και ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει επαναλάβει μια τέτοια θέση», σημειώνει μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» πρόσωπο που ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη Λ. Συγγρού, πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν αποκτήσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο». Πρόκειται για το κόμμα του Π. Καμμένου, το οποίο δημοσκοπικά φαίνεται ότι κερδίζει ένα σημαντικό ποσοστό που χάνεται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία. Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που εμφανίζει στα ποσοστά του ο ΛΑΟΣ, αλλά και η παρουσία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο όριο του 3%, ανησυχεί τον κ. Σαμαρά ως προς το ποσοστό που τελικά θα έχει το βράδυ των εκλογών.
Του κίνδυνους αυτούς επισημαίνουν και οι υπέρμαχοι της αναβολής των εκλογών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η όποια δυναμική του κ. Καμμένου δεν θα διατηρηθεί εάν η αναμέτρηση γίνει τον Σεπτέμβριο.
Το όριο
Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, οι συζητήσεις - αναλύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και σε ό,τι αφορά το εκλογικό ποσοστό. Ασπονδοι πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά θέτουν ήδη ως όριο το 33% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2009 ο Κ. Καραμανλής.
Την ίδια ώρα την ομιλία του Αντ. Σαμαρά σήμερα στην Πολιτική Επιτροπή αναμένουν οι 15 διαγραφέντες από τη ΝΔ βουλευτές προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα πολιτικά τους βήματα. Στην ομάδα αυτή υπάρχουν πρόσωπα που θεωρούν ότι έστω και την ύστατη ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανοίξει μια χαραμάδα επιστροφής και θα τους εντάξει στο πλαίσιο της πανστρατιάς που έχει κηρύξει.
Ωστόσο, οι πιο ρεαλιστές εκτιμούν ότι θέμα επιστροφής για όσους καταψήφισαν και τους εφαρμοστέους νόμους δεν τίθεται και σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο στρατός των άτακτων
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Ζώης, Μαρκόπουλος, Κόλλια, Βόζεμπεργκ και Κουντουρά «οδεύουν» προς το κόμμα του κ. Καμμένου. Ανάλογη πρόθεση εκφράζει, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της, η κυρία Μ. Ιατρίδη.
Ο Γ. Βλάχος φαίνεται ότι θα κινηθεί προς την τοπική αυτοδιοίκηση στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ενώ ο Κ. Γκιουλέκας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην πολιτευθεί σε αυτές τις εκλογές. Ανάλογη άποψη φέρεται να έχει εκφράσει και ο Μαργ. Τζίμας, ο οποίος προτιμά να περιμένει τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και δη στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr