Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Τι θα κάνει ο Λοβέρδος

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί το «αντίπαλο δέος» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε μετά τη δημόσια παραδοχή του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, αλλά ούτε και για την πρωθυπουργία.

Ο Υπουργός Υγείας, άλλοτε «υπασπιστής» του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, στην εσωκομματική μάχη του 2007, τότε που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αφαιρέσουν το… οικόσημο του ΠΑΣΟΚ από την οικογένεια Παπανδρέου, έχει φτάσει σήμερα να είναι ισοϋψής του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν όχι δημοφιλέστερός του.
Γι’ αυτό άλλωστε και ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της εκλογής νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ από τη βάση του Κινήματος, καθώς εκτιμά ότι σε εκείνο το «μεγάλο γήπεδο», έχει σαφές προβάδισμα έναντι όλων των υπολοίπων διεκδικητών της ηγεσίας.
Στη δεδομένη συγκυρία ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει «δεύτερες σκέψεις» για το αν θα επιδιώξει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, στην περίπτωση που το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κινηθούν μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Φέρεται ακόμη να έχει «δεύτερες σκέψεις» ακόμη για το αν θα πρέπει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εφόσον το Εθνικό Συμβούλιο επιλέξει «καθαρές λύσεις», και προκρίνει την εκλογή Προέδρου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ώστε ο διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου να είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός, που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στη μάχη.
Η συλλογιστική των «δεύτερων σκέψεων» εδράζεται στη διαπίστωση ότι, τυχόν συγκρουσιακές διαδικασίες, θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε περαιτέρω αποδυνάμωση, και θα επιβαρύνουν τις προοπτικές του για αξιοπρεπή εμφάνιση σε μια εκλογική αναμέτρηση από την οποία θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα εξέλθει βαριά τραυματισμένο.
Αντί λοιπόν να εμπλακεί τώρα, στη δίνη μιας τέτοιας σύγκρουσης, θα μπορούσε να «κάνει χώρο» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Εθνικού Συμβουλίου, από τη στιγμή που βρήκε «κώδικα επικοινωνίας» με τον Γιώργο Παπανδρέου και την ομάδα των προεδρικών. Και μετά την αναμενόμενη βαριά ήττα στις εκλογές, να είναι εκείνος που θα προβάλλει ως η μόνη λύση, για να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας.
Απ’ την άλλη βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που εισηγούνται στον Ανδρέα Λοβέρδο να μην εμπλακεί σε τέτοιους τακτικισμούς, αλλά να διεκδικήσει ευθέως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε όλους. Με εξαιρετικά σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει, λόγω της δημοφιλίας του, και της εκτίμησης που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις ότι είναι ο μόνος που μπορεί, αφενός να συσπειρώσει την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ του 2009, και από την άλλη να διευρύνει την απήχηση του Κινήματος σε όμορους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.