Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ο ΔΟΛ κρίνει τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ

Ο Σταύρος Ψυχάρης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, «δείχνοντας» τον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ως έναν από εκείνους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία.

Όχι μόνο με την οξεία ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο βράδυ, αλλά και με τη σημερινή αρθρογραφία του στο «Βήμα της Κυριακής». Που οδηγεί στα άκρα τη σύγκρουσή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στη δημόσια συζήτηση για τη διαδοχή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και συνολικά για τον ρόλο των ΜΜΕ στην πολιτική.
Η μετωπική Παπανδρέου-Ψυχάρη έχει άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις στη διαδικασία διαδοχής για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ούτε για την προεδρία του Κινήματος, αλλά ούτε και για την πρωθυπουργία, το βάρος πέφτει στον διάδοχό του.
Στο πως ο επόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα χειριστεί τις σχέσεις του Κινήματος με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, αλλά και στο πως ο ΔΟΛ θα αντιμετωπίσει τον διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου.
Είναι πρόδηλο ότι η κόντρα αυτή, μέχρις εσχάτων, όπως διαμορφώνεται στα σημερινά στάδιά της, θα επηρεάσει καθοριστικά τη μάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Από το κατά πόσο ο Γιώργος Παπανδρέου και οι πολιτικοί σύμμαχοί του θα καταφέρουν να πείσουν το Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια τη βάση του ΠΑΣΟΚ, ότι «η διαπλοκή έριξε τον Γιώργο», θα εξαρτηθεί και το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.
Ένας διάδοχος που θα πρέπει να πάρει εξαρχής θέση στο πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το Συγκρότημα Λαμπράκη. Και, κυρίως, να αποφασίσει αν θα δώσει συνέχεια στις καταγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για «συνωμοσία ανατροπής».