ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνει καινούρια δεδομένα για την Ευρώπη, και φυσικά την Ελλάδα, που υφίσταται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης τις συνέπειες μια βαθιάς και σύνθετης κρίσης χρέους.
Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης εξέδωσε ανακοίνωση, δίνοντας το στίγμα για το πώς προσεγγίζει η Συγγρού τις εξελίξεις, αλλά και ποιες προτεραιότητες θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, προκειμένου να μπουν Ελλάδα και Ευρώπη σε τροχιά εξόδου από τη σημερινή κρίση.
«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και ρευστότητα. Και όλα αυτά μαζί. Και όχι το ένα σε βάρος των υπολοίπων.
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτείται η εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, η επιθετικότερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ενίσχυση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης, η έκδοση ευρωομολόγων και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής εταιρίας αξιολόγησης.
Η Ευρώπη πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά μαζί, δίνοντας προτεραιότητα και στην ανάπτυξη. Ακόμα θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης, που -κατά την άποψή μας- παραμένει ανεπαρκής. Έτσι ώστε να έχουμε μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και όχι σχηματισμούς χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ένωση πολλών ταχυτήτων.
Μια Ευρώπη που δεν θα συνθλιβεί υπό το βάρος της κρίσης και εθνικών εγωισμών.
Μια Ευρώπη που θα δίνει έμφαση, όχι μόνο στη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει- οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 θα εξειδικευθούν από την επόμενη Κυβέρνηση, μέχρι τα μέσα του 2012. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την πέμπτη αποστολή αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουμε ότι η προσαρμογή θα πρέπει να προέλθει από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περιστολή των δαπανών, εξαιρουμένων των δημοσίων επενδύσεων. Και όχι από την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».