Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εκτός από φωτιές έβαζαν και βόμβες

Αποκαλυπτική έρευνα τούρκων δημοσιογράφων φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση του 1997
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
 ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
 
Απόρρητη έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Μεσούτ Γιλμάζ το 1997, αποκάλυπτε ότι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας κρύβονταν πίσω όχι μόνο από τους εμπρησμούς δασών στην Ελλάδα, αλλά και από την τοποθέτηση βομβών στη Ρόδο και την επίθεση σε στρατόπεδο μελών του PKK στη Λαμία. Για το περιεχόμενο της έκθεσης υπήρχαν μόνο φήμες, ώσπου επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την έρευνα των δημοσιογράφων Τζαν Ντουντάρ και Ριτβάν Ακάρ.
Για την έρευνα των δύο δημοσιογράφων έγραψε χθες στο άρθρο του στη «Μιλιέτ» ο Τζαν Ντουντάρ, επισημαίνοντας ότι η «υπόθεση των δασών» δεν είναι πια μυστικό, αλλά το γεγονός ότι «ξέφυγε από το στόμα» ενός πρώην πρωθυπουργού αποκτά διπλωματική αξία.
Σύμφωνα με τον Τζαν Ντουντάρ, η απόρρητη αυτή έκθεση ετοιμάστηκε μετά το σκάνδαλο Σουσουρλούκ το 1996 που είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Τουρκία. Ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε ζητήσει τότε από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού του γραφείου Κουτλού Σαβάς να την ετοιμάσει, αλλά δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα επειδή αποκάλυπτε κρατικά μυστικά.
Ολοι ήταν περίεργοι για το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, η οποία αποτελούνταν από 12 σελίδες, και ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε πει τότε: «Αν την ανακοινώσουμε, το κράτος δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ ξανά τίποτα». Οι φήμες έλεγαν ότι η έκθεση περιείχε πληροφορίες και για τους εμπρησμούς των δασών στην Ελλάδα. Τελικά, πολύ αργότερα οι δύο δημοσιογράφοι ανακάλυψαν στοιχεία που επιβεβαίωναν αυτές τις φήμες. Κατά την έρευνά τους στα αρχεία του Ετζεβίτ βρήκαν την απάντηση της ΜΙΤ για την έκθεση, στην οποία γίνονταν σαφείς αναφορές: «Αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις στη Λαμία και στα δάση της Ελλάδας ή οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και στη Ρόδο, η αναφορά (στην έκθεση) των θεμάτων αυτών, που αποτελούν κρατικά απόρρητα, θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη».
Αντίποινα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Μιλιέτ», τη δεκαετία του '90 η Αγκυρα ήταν οργισμένη με την Αθήνα, η οποία φιλοξενούσε μέλη του PKK. «Αφού εκείνοι μας πονάνε, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο», είχαν πει τότε κάποιοι. Ετοίμασαν δύο ομάδες, μία από τις ειδικές δυνάμεις και μία από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας: η πρώτη ανέλαβε τις πυρκαγιές στα δάση της Ελλάδας και η δεύτερη τις βόμβες. Μετά τις πυρκαγιές και τις βόμβες στην Ελλάδα, άρχισαν και οι πυρκαγιές στην Τουρκία. Αργότερα έλληνες αξιωματούχοι ζήτησαν από τούρκους αρμοδίους «κατάπαυση του πυρός». Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν, ενώ για ένα διάστημα δεν φιλοξενούνταν μέλη του PKK στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Τζαν Ντουντάρ.