Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και την αναδιοργάνωση του Δημοσίου ανοίγουν την πόρτα μαζικών απολύσεων, υποστηρίζει η ΝΔ, ενώ έντονη είναι η αντίδραση και του ΣΥΝ για τη συμμετοχή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στη διαδικασία αξιολόγησης, ζήτημα με το οποίο διαφωνεί και ο ΛΑΟΣ.
. |
«Οι χθεσινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ανοίγουν την πόρτα μαζικών απολύσεων και επιτείνουν περαιτέρω την αγωνία και την ανασφάλεια χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αδιαφανείς μεθοδεύσεις αξιολόγησης, χωρίς προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρ. Ζώης, χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακό ευφυολόγημα «το δήθεν "σχέδιο" του κ. Ρέππα και των προκατόχων του για τη "Λευκή Βίβλο"».
Κλείνοντας, ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ καλεί τον υπουργό και τους συνεργάτες του να εκπονήσουν πραγματικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και να εμφανιστούν επιτέλους στη Βουλή και να το παρουσιάσουν. «Κυρίως, όμως», καταλήγει, «έχουν υποχρέωση να δώσουν σαφείς εξηγήσεις στους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για το εργασιακό τους μέλλον, αντί να κρύβονται πίσω από γενικόλογες εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών».
Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω γαλλικής ιδιωτικής εταιρίας, έρχεται να ισοπεδώσει το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος και να στείλει άλλους 150.000 μόνιμους υπαλλήλους στη φτώχεια και την ανεργία», σχολίασε ο Συνασπισμός.
«Το δόγμα "σοκ και δέος", με στόχο τη διάλυση της κοινωνίας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την ταυτόχρονη εξόντωση των δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμόζεται αταλάντευτα», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου διαμηνύεται ότι «μόνο ο ενωτικός και κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορεί να ανακόψει τα μνημονιακά σχέδια και να στηρίξει την ανασυγκρότηση του δημοσίου σε νέες βάσεις ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών».
Δ. Ρέππας: Περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις |
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήρωσαν τη συμμετοχή τους στην κρίση, δεχόμενοι τις μειώσεις στους μισθούς τους. Το να βάλουμε ιδιώτες να τους αξιολογούν δεν αποτελεί σοφή ιδέα» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
Η διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και του προσωπικού με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους ξεκινά από τις αρχές του νέους έτους. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε χθες την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη γαλλική κυβέρνηση και την Ομάδα Δράσης (με επικεφαλής τον Χ.Ράιχενμπαχ), παρουσιάζοντας και τον οδικό χάρτη για τα βήματα της μεταρρύθμισης, στον οποίο αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη των στόχων με το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Στόχος, μέχρι τα τέλη του 2012 να καταργηθούν εκατοντάδες περιττές υπηρεσίες και τμήματα στο Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να δοθούν διευκρινίσεις για την τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού.
Παρουσιάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας και τον οδικό χάρτη για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Ρέππας επανέλαβε πάντως ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις.
Σε πρώτη φάση η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα γίνει και με τη συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα αφορά τη βαθμολογική και ιεραρχική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Η αξιολόγηση, δήλωσε ο κ. Ρέππας, θα γίνει μέσα στο 2012, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, και πράγματι μπορούν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια -κατά περίπτωση- και οι ιδιωτικοί φορείς, «αλλά αυτό πάντοτε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και είναι μία επιλογή την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά για λόγους χρόνου».
Οπως επεσήμανε υπουργός, η αξιολόγηση είναι σχετικά εύκολη για τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες, αλλά αρκετά σύνθετη και δύσκολη για τους υπαλλήλους. Γι' αυτό το λόγο, «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης που θα είναι αδιάβλητος, αμερόληπτος και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η αξιοπιστία της και η αντικειμενικότητά της».
Ερωτηθείς για την τύχη των υπαλλήλων που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είτε γιατί κρίνονται ανεπαρκείς, ο κ. Ρέππας αρκέστηκε να πει ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι εκθέσεις και οι προτάσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης του κάθε Υπουργείου.
«Πρέπει», τόνισε, «καθώς τελειώνει τώρα ο χρόνος, να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους. Μέσα στον Ιανουάριο θα τις έχουμε στη διάθεσή μας, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα... Στις 31/12 είναι η καταληκτική ημερομηνία για να μας στείλουν οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης τις προτάσεις τους. Θα αναμένουμε λοιπόν τις προτάσεις τους και αναλόγως θα πάρουμε τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, τα οποία πάντως θα είναι σε αρμονία με το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει».
Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας διευκρίνισε πως μέχρι το τέλος του έτους θα βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τα υπουργεία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, και ενδεχομένως να προσθέσει και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, το υπουργείο Οικονομικών. Ο κατάλογος αυτός δεν κλείνει, σημείωσε, εξηγώντας ότι μπορεί να βρει αργότερα συμπληρωματική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
"Ναυτεμπορική"