ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Πολλές φορές έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η σημερινή Ευρώπη θα ήταν εντελώς διαφορετική, αν στην ηγεσία της Γερμανίας, που αποτελεί και την κυρίαρχη πολιτική και οικονομική δύναμη της ηπείρου μας, δεν βρισκόταν η Άνγκελα Μέρκελ αλλά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο άλλοτε Καγκελάριος και επί σειρά ετών ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, ήταν πολύ περισσότερο «πολιτικός». Με όραμα, ευελιξία, και διεισδυτική ανάλυση στα πολιτικά γεγονότα, ώστε να μπορεί να τα αναλύει με επάρκεια, και να προβλέπει τις εξελίξεις.
Ο Σρέντερ βέβαια δεν προέβλεψε το «ελληνικό πρόβλημα». Και σήμερα, τον κατηγορούν ότι «έβαλε πλάτη» στον Κώστα Σημίτη, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, πριν από περίπου δέκα χρόνια. Μια απόφαση με πολιτικά και διπλωματικά ελατήρια, κάθε άλλο παρά εξηγήσιμη στη βάση των πραγματικών δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έδειξε να μετανιώνει, για εκείνη την… αμέλεια. Πολύ αργά φυσικά, θα συνέχιζαν να τον κατηγορούν οι επικριτές του.
«Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική, και να μην είχε επιτραπεί η ένταξή της στην ευρωζώνη. Υπήρξε ωστόσο τότε μια γενική ομοφωνία, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ελλάδας», δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε μια απόπειρα καθυστερημένης απολογίας.
Στη συνέχεια ωστόσο, ο Σρέντερ… είπε την αλήθεια για τη σημερινή πραγματικότητα, έστω κι αν τα ελατήριά του ανήκουν στη σφαίρα του πολιτικού εγωϊσμού. Υπογράμμισε λοιπόν, ότι το μεγάλο λάθος που έγινε με την Ελλάδα, ήταν ότι η Αθήνα δεν στηρίχτηκε εγκαίρως και επαρκώς, προκειμένου να παραμείνει όρθια, και να μην βρίσκεται σήμερα στα όρια μιας χρεοκοπίας, τα απόνερα της οποίας θα «περιλούσουν» την Ευρώπη.
Τα βέλη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στρέφονται ευθέως κατά της Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία καταλογίζει «αργή κατανόηση» της δυσκολίας, αργή αντίδραση, και άτσαλους χειρισμούς. Μεταξύ μας, δεν έχει και άδικο.