Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο!

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η Κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Και παρά την έντονη φημολογία, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υπέβαλε την παραίτησή του. Ανακοίνωσε απλώς ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και θα γνωστοποιήσει στον Κάρολο Παπούλια την πρόθεσή του να προχωρήσει στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, μετά από συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα.
Μετά από την έντονη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στους νέους τακτικισμούς του Πρωθυπουργού, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία θα συμμετάσχει και η Νέα Δημοκρατία. Κάτι το οποίο έθεσαν περίπου ως προαπαιτούμενο οι Βρυξέλλες, για να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, ζητώντας την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.
Χωρίς λοιπόν τη Νέα Δημοκρατία, και με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, δεν φαίνεται εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διέρρευσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, μονάχα εφόσον έρθει για ψήφιση στη Βουλή χωρίς να συνοδεύεται από τα εφαρμοστικά μέτρα, και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Το μόνο δεδομένο που φαίνεται να προκύπτει ξεκάθαρα από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τον Μάρτιο. Από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη νέα δανειακή σύμβαση, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.