«Ευρωπαϊκό Χάρτη Πορείας για τις πρώτες ύλες μέχρι το 2050» προτείνει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ι.Α. Τσουκαλάς.
Υπερψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έκθεση «σχετικά με μία αποτελεσματική στρατηγική στον τομέα των πρώτων υλών για την Ευρώπη». Η Έκθεση θέτει τις προϋποθέσεις για μια νέα δυναμική ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρώτες ύλες δίνοντας έμφαση στην αποδοτική χρήση αλλά και την ανακύκλωσή τους, στην εσωτερική διάσταση του βιώσιμου εφοδιασμού με πρώτες ύλες παραγόμενες στην ΕΕ και στην εξωτερική διάσταση της ισότιμης και δίκαιας πρόσβασης σε αυτές διεθνώς.
«Η πολιτική και η διπλωματία των πρώτων υλών αφορούν όχι μόνο τη βιομηχανική πολιτική και το διεθνές εμπόριο, αλλά και την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Η παρούσα Έκθεση εμπεριέχει πραγματικά όλες εκείνες τις παραμέτρους (αναπτυξιακές, βιομηχανικές, περιβαλλοντικές, καινοτομικές) που οφείλουν να διέπουν μια δυναμική ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πρώτες ύλες» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Έκθεση, ύστερα από σχετική πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει έναν μακροπρόθεσμο «Ευρωπαϊκό Χάρτη Πορείας για τις πρώτες ύλες μέχρι το 2050», που θα προσδιορίζει τις μελλοντικές εξελίξεις, απειλές και ευκαιρίες και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων και δράσεων. Για την έγκαιρη προειδοποίηση ελλείψεων και στρεβλώσεων της αγοράς, η Έκθεση συνιστά τη δημιουργία ενός «ραντάρ κινδύνου» για κρίσιμες πρώτες ύλες και ζητά από την Ευρ. Επιτροπή τη σύσταση μιας υψηλού επιπέδου ομάδας εργασίας, αρμόδιας για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ σε πρώτες ύλες. Προτείνεται ακόμη μια καινοτόμα στρατηγική ανακύκλωσης των πρώτων υλών και ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων και σπάνιων γαιών από ηλεκτρονικά απόβλητα.
Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υποστηρίζεται η δημιουργία ενός εργαλείου παρακολούθησης των δασμολογικών και μη φραγμών στο εμπόριο των πρώτων υλών, ιδίως των σπάνιων γαιών. Η Έκθεση καλεί, επίσης, την Ευρ. Επιτροπή να αναπτύξει ένα σύστημα πιστοποίησης πρώτων υλών, σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους, για τον αποκλεισμό χρήσης πρώτων υλών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων ή παράγονται μέσω παράνομων πρακτικών.
Απευθυνόμενος στον Επίτροπο Βιομηχανίας, κ. Ταγιάνι, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια και αναφερόμενος στις σπάνιες γαίες, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «Προσωπικά αισθάνομαι δικαιωμένος για την επιμονή μου στην ανάδειξη αυτού του θέματος (των σπάνιων γαιών) και τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι σπάνιες γαίες από παραμελημένο, εξωτικό θέμα για λίγους ειδικούς, κατέληξαν να βρίσκονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και σε άρθρα περιοδικών. Λειτούργησαν σαν ένα χρήσιμο σύμβολο, αναδεικνύοντας τις στρατηγικές εξαρτήσεις της ΕΕ σε πρώτες ύλες και την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη αποφασιστική πολιτική, όπου η βιομηχανική, η ερευνητική και η καινοτομική προσπάθεια θα συνεπικουρούνται από ξεκάθαρες και ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις.