Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

"Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για τις ελληνικές εγγυήσεις"

Αισιόδοξη και σίγουρη πως θα βρεθεί λύση για το θέμα των φινλανδικών αξιώσεων για εγγυήσεις από την Αθήνα, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Στροφή 180 μοιρών της Γερμανικής κυβέρνησης Τη βούλησή της να υπερασπιστεί το ευρώ, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ο οποίος είχε θέσει θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Στο ζήτημα της Ελλάδας η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι ελεγχόμενες με επίγνωση των συνεπειών. Ειδάλλως, "πολύ γρήγορα μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία κανείς μας δεν θέλει και η οποία για όλους μας θα είχε πάρα πολύ δύσκολες συνέπειες", είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν.
Η κρίση χρέους δεν θα λυθεί με την επίκληση όρων όπως "ευρωομόλογο" ή "πτώχευση". "Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι αυτό δεν θα συμβεί", είπε η κ. Μέρκελ. Η μάχη κατά της κρίσης χρέους είναι ένας "αργός και κοπιώδης δρόμος", τον οποίο "πρέπει να πορευτούμε βήμα προς βήμα", είπε η καγκελάριος.
Για την Ελλάδα η κ. Μέρκελ είπε ότι αναμένονται τα πορίσματα της έκθεσης που θα καταρτίσει η αντιπροσωπεία της τρόικας. Σημείωσε ότι επί της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.
Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί συμφωνία κοινής αποδοχής μεταξύ των εταίρων. "Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι αυτό θα γίνει", είπε η κ. Μέρκελ.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου είχε διαμηνύσει τη Δευτέρα ότι δεν θα δεχτεί μια λύση για μεμονωμένη χώρα εις βάρος των υπολοίπων εταίρων.