Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα πληρώνει τη “μονομαχία ελεφάντων”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η διαφορά ώρας που υπάρχει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την… από εδώ πλευρά του πλανήτη, δεν επέτρεψε σε δυο εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, να λάβουν τη δέουσα προσοχή, σημασία και προβολή.

Στο περιθώριο της mediaκής υστερίας για την προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας, που εκπορεύεται και αναζωπυρώνεται πλέον σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από το Βερολίνο και τη γερμανική πολιτική ηγεσία, η τελευταία υπερδύναμη που γνώρισε ο πλανήτης αποφάσισε να παρέμβει.Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ, ο άνθρωπος που από κοινού με τον Πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι επιχειρούν να επαναφέρουν την οικονομία των ΗΠΑ στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραστεί την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σε μια προφανή προσπάθεια να ταρακουνήσει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, και να τους παρακινήσει να λειτουργήσουν ως πολιτικοί ηγέτες και όχι ως… χαμηλόμισθοι υπάλληλοι πολυεθνικής εταιρείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αποστροφή του Τιμ Γκάιτνερ, ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί επαρκώς και πειστικά, αν η Ευρώπη έθετε σε εφαρμογή και υλοποιούσε τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου.
Η δεύτερη, και μάλλον περισσότερο… διευκρινιστική παρέμβαση, έγινε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσπαθώντας να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου να μην συνδεθεί η δική του θητεία στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, με ένα παγκόσμιο «κραχ».
Ο άλλοτε Γερουσιαστής του Ιλινόις λοιπόν, υποστήριξε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμένει αδύναμη και καχεκτική, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά, για να λύσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι το «μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα», εστίασε ωστόσο την ανησυχία του στην προοπτική η κρίση χρέους της Αθήνας να… μετακομίσει στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, εκτιμώντας ότι αν απειληθούν η Ιταλία και η Ισπανία, το πραγματικό πρόβλημα θα καταστεί αξεπέραστο.
Η διπλή παρέμβαση των ΗΠΑ, που παραπέμπει σε διάθεση «κηδεμονίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει και πάλι τη διάσταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο, για τον οδικό χάρτη εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση.
Βλέποντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν δομικές αδυναμίες στο δημοσιονομικό πεδίο, και η… υστερία του Tea Party δημιουργεί πολιτικά αναχώματα στην προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να δρομολογήσει δράσεις και λύσεις, η Άνγκελα Μέρκελ διαβλέπει μια μοναδική ευκαιρία για να κάνει η Γερμανία «κουμάντο» στην παγκόσμια οικονομία.
Αφήνοντας την ευρωζώνη να κατρακυλήσει στην άβυσσο της κρίσης, το Βερολίνο φιλοδοξεί να παρέμβει στο «παρά ένα», και αφού θα έχει αποκομίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά και γεωστρατηγικά οφέλη. Πετώντας ευθέως το γάντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την προ μηνών επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον, με τον Μπαράκ Ομπάμα να την προτρέπει να παρέμβει καθοριστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, και τη Γερμανίδα Καγκελάριο να… σφυρίζει αδιάφορα;
Το δυστύχημα είναι ότι από αυτή τη «μονομαχία ελεφάντων», κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν τα… μυρμήγκια. Πρώτα η Ελλάδα, και εν συνεχεία η ΟΝΕ.