Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ένας σύγχρονος πειρατής"


Θέμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Αιτία, οι τουρκικές απειλές οι οποίες έχουν θορυβήσει την Κύπρο
Οι απειλές της Τουρκίας, αλλά και το ευρύτερο παιχνίδι που παίζει στη Μεσόγειο, έχουν θορυβήσει την ηγεσία στην Κύπρο. Έτσι, εμμέσως, πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, έθεσε θέμα προσφυγής από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ε.Ε. να στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, πως σε περίπτωση που συνεχίσει τις απειλές της, θα τερματιστούν οριστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
"Οι πρόσφατες τουρκικές απειλές σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν απειλή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή", δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα, να προετοιμασθεί καταλλήλως και να προχωρήσει σε κατάθεση προσφυγής κατά της Τουρκίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας, που συμπεριφέρεται ως ένας σύγχρονος διεθνής πειρατής και που επαναφέρει την πολιτική των κανονιοφόρων στις ημέρες μας'", τόνισε ο κ. Ομήρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Βουλή για τον απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ''πρέπει να καταδικασθεί με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα''.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη μερική του ικανοποίηση, αφού "ήδη υπάρχει μία σαφής αποδοκιμασία των τουρκικών συμπεριφορών και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.Αναφέρθηκε μάλιστα σε κάποιες από αυτές.
''Υπήρξαν συγκεκριμένες δηλώσεις και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και από το Κόμμα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κ. Αστον, υπήρξε αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις ΗΠΑ, υπήρξε αντίδραση από τη Ρωσική Ομοσπονδία και, συνεπώς, υπάρχει μία πλήρης αποδοκιμασία, σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των τουρκικών συμπεριφορών και των τουρκικών απειλών''.
Για την Κυπριακή προεδρία στην Ε.Ε. ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ο ρόλος του κοινοβουλίου της προεδρεύουσας χώρας, αφορά τη διοργάνωση αριθμού κοινοβουλευτικών συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται, ως επί το πλείστον, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ, παράλληλα, συνδιοργανώνονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κοινές Κοινοβουλευτικές Συναντήσεις, στις οποίες συμμετέχει αντιπροσωπεία από κάθε Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.
Πέραν της άρτιας διοργάνωσης κάθε μιας από τις διασκέψεις, στόχος της Βουλής, συνέχισε ο κ. Ομήρου, είναι η προώθηση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την κυπριακή Προεδρία, στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει καθορισθεί από κοινού με τις χώρες που λαμβάνουν μέρος στο Τρίο της Προεδρίας, δηλαδή με την Κύπρο, την Πολωνία και τη Δανία.
"Πολύ σημαντικός επίσης στόχος", είπε ο κ. Ομήρου, "είναι να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρας διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής".
Η Βουλή των Αντιπροσώπων προγραμματίζει να φιλοξενήσει, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επτά διασκέψεις στην Κύπρο και μια Κοινή Κοινοβουλευτική Συνάντηση στις Βρυξέλλες.