Μία εβδομάδα νωρίτερα από την προαναγγελθείσα ημερομηνία, ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία μετακίνησης της πλατφόρμας-γεωτρύπανου Νoble Ηomer Ferrington προς το Οικόπεδο «Αφροδίτη», στη θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, κατά την οποία η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy. Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 2008 από τον προκάτοχό της Αντ. Πασχαλίδη.
Η πλατφόρμα-γεωτρύπανο "Όμηρος" (Νoble Ηomer Ferrington) ξεκίνησε αργά με πορεία 333 μοιρών, την μήκους 100 ναυτικών μιλίων (185 χλμ.) διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο "Αφροδίτη".
Η Νoble Εnergy έδωσε το πράσινο φως και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση, η οποία είχε ανακοινωθεί για τις 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει σήμερα στις καθορισμένες συντεταγμένες. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησής του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.
Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ. Πρόκειται για αμερικανικής εγγραφής δικινητήριο ελικόπτερο, τύπου Βell412, που εξυπηρετείται από ισραηλινά πληρώματα, με δυνατότητα μεταφοράς 15 προσώπων από και προς την πλατφόρμα.
Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει την Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του "Φιλελεύθερου". Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών. Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως, ενώ το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις σταθεροποίησης γεωτρύπανων για έρευνες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εκδίδει από πριν οδηγίες προς όλα τα πλοία με απαγόρευση πλεύσης πλοίων -πλην αυτών για υποστήριξη- σε ακτίνα 3-5 χλμ. γύρω από το γεωτρύπανο, η Κύπρος δεν έχει εκδώσει ακόμα παρόμοια οδηγία.
Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου Σέργιος Σεργίου εξήγησε στον "Φιλελεύθερο" ότι υπάρχει από πλευράς του Τμήματος ετοιμότητα για έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλομένους. Ωστόσο, πρόσθεσε, για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Εμπορίου σε συνεννόηση με την Νoble Εnergy, ως προς τις συντεταγμένες της γεώτρησης και την απαραίτητη ακτίνα ασφαλείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.
Λίγο πριν αρχίσει να σηκώνει άγκυρες η πλατφόρμα-γεωτρύπανο, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, η υπουργός Εμπορίου υπέγραψε επέκταση της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Νoble Εnergy που υπογράφτηκε το 2008 με τον προκάτοχό της Αντώνη Πασχαλίδη.
Η αρχική συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Νoble Εnergy για την έρευνα του "Οικοπέδου 12", περιλαμβανομένων και των ερευνητικών γεωτρήσεων, είχε τριετή διάρκεια και προβλέπει δύο διετείς ανανεώσεις. Η πρώτη ανανέωση υπογράφτηκε χθες και προβλέπει -μέσα από το αρχικό συμβόλαιο- ότι με την πρώτη διετή ανανέωση η έκταση του "Οικοπέδου 12" μειώνεται κατά 25%. Δηλαδή η Νoble επιστρέφει στην Κυπριακή Δημοκρατία μέρος του "Οικοπέδου", που προφανώς δεν θα χρησιμοποιήσει, για να μπορεί η Δημοκρατία να το περιλάβει σε άλλη αδειοδότηση, αν κρίνει σκόπιμο. Περαιτέρω μείωση κατά 25% του "Οικοπέδου" προβλέπεται και για τη δεύτερη ανανέωση, αν μέχρι τότε δεν ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου απάντησε σήμερα στις χθεσινές κατηγορίες του τουρκικού ΥΠΕΞ περί τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να δημιουργεί τετελεσμένα.