Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Διασφάλιση συμβάσεων εργασίας με μεγαλύτερη προστασία και αντιμετώπιση του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας πρότεινε ο Επίτροπος Andorσε ερώτηση του Κ. Πουπάκη για την καταπολέμηση του φαινομένου των «φτωχών εργαζομένων»

Το αυξανόμενο φαινόμενο των «φτωχών εργαζομένων» και την υποβάθμιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε ένα περιβάλλον απορρύθμισης της αγοράς εργασίας έθιξε ο Κ. Πουπάκης σε προφορική ερώτηση που απηύθηνε προς τους Επιτρόπους L. Andor, V. Reding και A. Tajani, στο πλαίσιο συζήτησης για τις νέες μορφές απασχόλησης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τρίτη 13.09.2011.
"Μελέτες καταδεικνύουν την επέκταση του φαινομένου των «φτωχών εργαζομένων» εξαιτίας της άναρχης εξάπλωσης νέων άτυπων μορφών απασχόλησης - όπως η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα «μπλοκάκια», οι υπεργολαβίες - υπονομεύοντας έτσι το στόχο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την καταπολέμηση της φτώχειας", επεσήμανε στην ερώτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, καλώντας τον αρμόδιο Επίτροπο να τοποθετηθεί αναφορικά με τον τρόπο αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου η εργασία να τεθεί στο επίκεντρο της προσπάθειας καταπολέμησης της φτώχειας, συνδυάζοντας ισόρροπα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εργατικού δυναμικού με ένα θετικό, συνολικά, κοινωνικό αποτέλεσμα.
Ο Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Lazlo Andor, αφού αναγνώρισε ότι το ζήτημα των «φτωχών εργαζομένων», ιδίως στον απόηχο της κρίσης και της σημαντικής ύφεσης που παρατηρείται, αποτελεί ένα οξυνόμενο πρόβλημα μεγίστης σημασίας, σημείωσε ότι η διαρθρωτική ανεργία απετέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα στην αύξηση της φτώχειας συνολικότερα και τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμησή της. "Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας. Χρειάζεται νομοθεσία που να διασφαλίζει συμβάσεις εργασίας με μεγαλύτερα ποσοστά προστασίας, πρέπει να διασφαλιστεί η γρηγορότερη πρόσβαση των νέων σε ποιοτική απασχόληση μετά το πέρας των σπουδών τους, χρειάζονται περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και επενδύσεις για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και, τέλος, απαιτούνται συνθήκες που να ευνοούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εργαζομένων σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον", κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Andor.
"Η οικονομική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε κρίση της απασχόλησης με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες. Η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ σχεδόν 1 στους 10 εργαζόμενους βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Την ώρα που η ΕΕ προτάσσει την πρόσβαση στην απασχόληση και την αύξηση της προστασίας στις συμβάσεις εργασίας ως τα σημαντικότερα όπλα καταπολέμησης της υλικής υστέρησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ελληνική Κυβέρνηση καθιστά κάθε εργαζόμενο δυνάμει φτωχό με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την δημιουργία εργαζομένων «α λα καρτ». Στον αναπτυγμένο κόσμο κυριαρχεί η δέσμευση για αξιοπρεπή απασχόληση και μισθούς που διασφαλίζουν ένα κοινωνικά επαρκές επίπεδο διαβίωσης, όταν στην Ελλάδα η εργασία ευτελίζεται, με την Κυβέρνηση να μοιράζει φτώχεια αντί για δουλειές", δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.